30. jul 2014.

Čapo: Država da obnovi tehnologiju i objekte RTV

dejancapoPoslanik LSV je podsetio da je RTV tokom bombardovanja izgubila sto posto produkcionih studijskih kapaciteta.

Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) podnela je amandman na Predlog Zakona o javnim medijskim servisima kojim se traži da se u ovaj zakon vrati odredba kojom su Vlada Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine dužne da bez odlaganja, a najkasnije u roku od dve godine od dana njegovog stupanja na snagu, sporazumno obezbede sredstva za obnovu objekata i opreme Radio-televizije Vojvodine uništenih bombardovanjem 1999. godine.

Poslanik LSV Dejan Čapo, koji je podneo ovaj amandman, ocenio je da bi usvajanjem ovog amandmana i privođenjem nameni lokacije na Mišeluku RTV rešila prostorne potrebe svog razvoja za narednih 15 godina, kao i da bi se stvorili uslovi za uvođenje savremene produkcione tehnologije i dostizanje potrebnog tehnološkog standarda.

Za izgradnju TV doma sa studijima i pratećim prostorom potrebno je obezbediti 15 miliona evra, a za njegovo opremanje tehnološkom opremom još 15 miliona evra…

“Za izgradnju TV doma sa studijima i pratećim prostorom potrebno je obezbediti 15 miliona evra, a za njegovo opremanje tehnološkom opremom još 15 miliona evra, čime bi RTV posle više od dve decenije uhvatila korak s republičkim javnim servisom i javnim servisima u regionu, i u punoj meri mogla da zadovolji potrebe gledalaca”, rekao je Čapo.

On je podsetio da je RTV tokom bombardovanja 1999. godine izgubila sto posto produkcionih studijskih kapaciteta, a da su na lokaciji Mišeluk potpuno uništena tri televizijska studija, režije, montaže, namenski izgrađen i opremljen prostor za televizijsku produkciju, informativnog, zabavnog, igranog, dečijeg i obrazovnog programa, za dva TV kanala.

“Od 1999. godine, već punih 15 godina, RTV proizvodi i emituje program na deset jezika, za dve mreže, iz neadekvatnog iznajmljenog prostora bivše, napuštene, poslovne zgrade Naftagasa, bez realnih mogućnosti za adaptaciju i privođenje specifičnoj potrebi televizjske produkcije, primerene potrebama savremenog gledaoca”, rekao je poslanik LSV.

Samo zakup neadekvatnog prostora od Naftne industrije Srbije, dodao je, koštao je do sada 4.767.960 evra, čemu treba dodati i preko 100 milona dinara za najam ostalih prostora raštrkanih po Novom Sadu.

Poslanička grupa LSV podnela je ukupno26 amandmana na set medijskih zakona. Očekuje se da će se poslanici Skupštine Srbije o njima izjašnjavati u petak.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend