06. nov 2016.

Čečen o oružju: Bilo bi strašno da ništa ne saznamo

cecen_n1Direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen kaže da informacija o pronađenom oružju u blizini porodične kuće premijera zvuči veoma ozbiljno i dodaje da bi bilo strašno da se to ne istraži i javnost ne sazna šta se se dogodilo

Čečen kaže da ga zabrinjava to što već imamo godinama stare ključne događaje o kojima nismo našli važne informacije, kako se ne bi ponovili.

„Mislim da bi bilo strašno da se to ne istraži i da javnost ne sazna šta se dogodilo. Moramo da saznamo ko drži te gomile oružja, ako se opet desi da maca pojede stvari onda će se pokazati da ovo nije ozbiljna država. Prve odgovore mora da da forenzika, direktne sumnje sa pokazateljima u kom pravcu ide istraga, da li ka organizovanom kriminalu ili političkim faktorima, to bismo morali da znamo i da vidimo neke akcije koje država preduzima, da se ne probudimo s informacijom da neko pokušava bilo kom političaru da naudi“, kaže Čečen.

On smatra da jednu ovako ozbiljnu temu ne bi smeli da oblikuju „dobro obavešteni izvori koji žele da ostanu anonimni“.

„U novinarstvu bi anonimni izvor trebalo da bude izuzetak, a recimo Informer se zansiva na anonimnim izvorima. U okvim aferama ne bismo smeli da se gađamo anonimnim izvorima“.

Govoreći o hapšenju državljana Srbije u Crnoj Gori, pod optužbom za terorizam, Čečen je rekao da tema nije ni načeta u Srbiji, jer je, kako kaže, javnost Srbije uvaljena u svoje afere i opsednuta sama sobom.

„Mislim da prosečni građanin Srbije nama pojma o političkoj situaciji u Crnoj Gori. Mislim da postoju neka uzročno posledična veza između poteza Vučića i Đukanovića o kojoj ne znamo i ne bavimo se time. Crnogorski tužilac je insinuirao da su dvojica ruskih nacionalista organizatori kriminalne grupe i da su u vezi sa Demokratskim frontom. Ako zaista jeste neki problem, ako ova afera ima uporište u realnosti, onda nisam siguran koliko crnogorske vlasti smatraju Srbiju odgovornom, ako je istina uhvatili su ih na vreme. Tapkamo u mraku, gledamo suprotstavljene informacije“.

Ko fotografiše novinarke CINS-a?

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije saopštio je da su u poslednjih pet dana nepoznate osobe, u više navrata, pratile i fotografisale novinarke na ulazu u zgradu redakcije i na javnim mestima.

„Ja se ne osećam ugroženo zbog toga što je to tabloid koji je objavio gluposti i laži, mene brine što neko prati i fotografiše moje novinarke, to je kao da ste u osnovnoj školi pa dođu neki veliki momci da vas biju i onda na kraju dođe Vučićević da vas i on šutira. To je nepristojno i neljudski i strašno. Prijavili smo i tužilaštvu i policiji, tužilaštvo je naredilo istragu, videćemo šta će da bude, mi se brinemo za svoje novinarke. Mi živimo u zemlji u kojoj neko da sebi pravo da to radi, novinarke moraju da se osvrću preko ramena i gledaju. Ne samo da ne vidmo neku zaštitu, već vidimo predstavnike vlasti koji se agresivno obraćaju novinarima. Onda imate Informer koji se svima pridruži i kaže vi ste bagra, strani plaćenici“.

Govoreći o finansiranju CINS-a, Čečen je rekao da tu nema nikakvih tajni i da ko god želi može da pogleda njihove papire.

„Mi novac dobijamo od donatorskih organizacija koje imaju neke ciljeve, kao što su vladavina prava, borba protiv korupcije i onda se mi prijavimo i predstavimo projekte. Mi smo pravno lice i svaka inspekcija može da dođe i pogleda naše papire. Ja radim svoj posao iz sve snage, za dobrobit građana, za razliku od Informera koji zastupa jednu stranku i jednu supersilu – Rusiju. Tragično je što se tom čoveku dozvoljava to da radi, oni nisu novinari i to nije medij“.

Čečen kaže da država Srbije najveće donacije dobija upravo iz EU i SAD i da mu zato smešno zvuče izjave da se vlast ruši kroz novac koji strane fondacije daju organizacijama u Srbiji.

„Naše najveće donacije su iz EU, mi hoćemo u EU, da li mi u svakoj izjavi premijera vidimo da hoćemo u EU. To što primaju medijske organizacije je samo jedan promil u odnosu na ono što je ova zemlja primila od EU i od SAD“.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend