21. jan 2015.

Cenzura za cicu sa treće strane

Vlasnik lista „San”, Rupert Merdok je u jednom tvitu poručio da je objavljivanje fotografije obnažene žene „prevaziđeno”, Foto Rojters

Vlasnik lista „San”, Rupert Merdok je u jednom tvitu poručio da je objavljivanje fotografije obnažene žene „prevaziđeno”, Foto Rojters

Posle 44 godine, najtiražniji britanski tabloid „San” prestao da objavljuje fotografije obnaženih starleta

Negde bi se to nazvalo cenzurom i grubim mešanjem vlasnika u autonomiju redakcije, ali kad je reč o medijskoj imperiji australijsko-američkog magnata Ruperta Merdoka (83), zna se čija je poslednja. Pošto je on to nedavno nagovestio u jednom tvitu, najtiražniji britanski tabloid „San” poslednju gologrudu „cicu” na trećoj strani objavio je u prošli petak, čime je prekinuo tradiciju začetu još u novembru 1970. godine.

Kao uređivački potez obnažena cica je bila u duhu s vremenom – debitovala je na vrhuncu takozvane seksualne revolucije (započete ranih šezdesetih godina i okončane dve decenije kasnije) – i nešto što su potom prihvatili svi tabloidi (uključujući i naše). Seks u to vreme postaje roba koju žuta štampa prodaje i koja je, naravno, imala svoje mušterije. Među cicama (danas „starletama”) sa treće strane bilo je i onih kojima je to bila odskočna daska za karijeru – najpoznatija među njima je Samanta Foks. Uzgred, kad je patentirana upotreba silikona, poprsja modela sa treće strane su postajala sve veća, motivišući mnoge mlade žene da i one ojačaju svoje „adute”.

Zašto je Merdoku prestalo da se sviđa ono protiv čega više od četiri decenije nije imao ništa protiv? Jedan od razloga svakako je kampanja koju je nekoliko feminističkih organizacija udruženo pokrenulo 2012. godine, smatrajući da to degradira „51 odsto britanskih stanovnika” koji su žene.

Ovaj ukras u „Sanu” je ostao i kad je na njegovo čelo, kao glavna urednica, 2003. godine došla i jedna žena, Rebeka Bruks. To joj se navodno nije sviđalo, ali ništa nije preduzela.

Zašto je Merdoku prestalo da se sviđa ono protiv čega više od četiri decenije nije imao ništa protiv? Jedan od razloga svakako je kampanja koju je nekoliko feminističkih organizacija udruženo pokrenulo 2012. godine, smatrajući da to degradira „51 odsto britanskih stanovnika” koji su žene, sa argumentom da je fotografija na trećoj strani „seksistička” jer poručuje da su „grudi važnije od mozga”.

Prema onome što su izneli ozbiljni britanski listovi („Gardijan” i „Telegraf”), žalili su se i neki oglašivači, što je Merdoku verovatno bio glavni razlog da odluči da je cici istekao rok trajanja, pa je u jednom tvitu poručio da je „prevaziđena”. Portparol „Sana” je ovim povodom saopštio da je treća strana „i dalje između druge i četvrte”, ali da je na njoj došlo do značajne promene potvrdio je ugledni „Tajms”, koji je takođe u Merdokovom vlasništvu. A jedan urednik „Sana”, čije se ime ne navodi, izjavio je da je naređenje o tome došlo „odozgo, iz Njujorka”.

Cica, međutim, ostaje u onlajn „Sanu”, a diskretno se sugerira da bi, ako tiraž štampanog izdanja počne da pada, mogla da vaskrsne. Konkurentski „Dejli star” ju je zadržao, a zasad je malo izgleda da putem originala krenu i imitatori, tabloidi sa svih meridijana.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend