08. jan 2015.

Cijeli svijet odaje počast ubijenima: „Ja sam musliman, ja sam Charlie Hebdo“

brekingar4NA FRANCUSKIM trgovima, ali i trgovima drugih zemalja, okupilo se na desetke tisuća ljudi.

Društvenim mrežama još popodne počeli su se širit pozivi na mirno bdijenje građana iz solidarnosti prema ubijenim novinarima satiričkog lista Charlie Hebdo i njihovim obiteljima. Spontana okupljanja su zabilježena već u popodnevnim satima u Bordeauxu i Parizu gdje su građani u pet sati zastali i ubijenima posvetili dugu i mučnu minutu šutnje.

Na trgovima diljem Francuske, ali i drugih država navečer su se okupili deseci tisuća ljudi. Na Trafalgar Squareu u Londonu, okupilo se oko tisuću ljudi koji odaju počast poginulim novinarima, u Bruxellesu se također okupilo dosta ljudi.

 Na pariškom Trgu Republike u večernjim satima već ima na tisuće ljudi.

Na Facebooku su objavljeni pozivi za bdijenje ispred francuskog veleposlanstva u Berlinu i mirno okupljanje na londonskom Trafalgaru.

Interaktivna karta Googlea koja u realnom vremenu prikazuje lokacije na kojima će se održati bdijenja ponajbolje ilustrira u kojoj je mjeri teroristički napad potresao, ali i ujedinio Europu. Za ponedjeljak navečer najavljena su okupljanja na ulicama francuskih gradova, ali i u Belgiji te drugdje u svijetu, prema karti na internetu koja pokazuje da su prosvjedi zakazani i po drugim europskim gradovima, zatim u Brazilu, Argentini, Sjevernoj Americi.

Mediji na nogama nakon pokolja u Parizu

„JA SAM Charlie!, Svi smo mi Charlie!“, ključne su riječi pod kojima korisnici društvenih mreža osuđuju teroristički napad počinjen u srijedu na redakciju satiričkog tjednika, a u francuskim gradovima, ali i drugdje u Europi i svijetu zakazana su za srijedu navečer prosvjedna okupljanja u obranu slobode riječi.

„Svim srcem, uz Charlie Hebdo“, napisao je crvenom bojom poznati francuski karikaturist Plantu na Twitteru.

Francuski novinari sastavili su zajedničko priopćenje kojim izražavaju solidarnost s kolegama iz satiričkog lista, piše dnevnik Le Monde u internetskom izdanju.

Elsa Vigoureux, urednica lista Nouvel Observateur, koja je stigla na mjesto napada piše „Svi smo u šoku i zabrinuti za budućnost. U (redakciju) Charlie Hebdo u podne stiglo je mnogo novinara, mnogi od njih spontano, da doznaju vijesti o žrtvama iako ni u 17 sati navečer popis nije bio konačan“.

Dodaje da su urednici svih redakcija i medija odlučili izdati zajedničko priopćenje kojim će osuditi teroristički napad i braniti slobodu govora.

„Radio France, Le Monde i France Television objavljuju da na raspolaganje Charlie Hebdou i njegovoj ekipi stavljaju sva svoja ljudska i materijalna sredstva da Charlie živi“, piše u pripoćenju objavljenom pod naslovom „Neka živi Charlie“.

Pozivaju sve ostale novinare i medije da im se pridruže „u obrani načela neovisnosti i slobode misli i izražavanja, što su jamci naše demokracije“. Priopćenje je tek prvi potez, a razmatraju se i drugi te je jedna od opcija da svi mediji objave karikature Charlie Hebdoa, a napose karikaturista Charba. Ubojice, kada su ušli u prostorije Charlie Hebdoa, imenom su baš njega tražili, piše Le Monde.

„Svi smo mi Charlie“, naslovnica dnevnika La Liberation osvanula je s tim natpisom u internetskom izdanju.

Ključna riječ „Svi smo mi Charlie“ okupila je korisnike Twittera i drugih društvenih mreža.

„Ako Bog postoji, on ne ubija zbog crteža“, twittao je korisnik pod imenom Sfar Joann.

„Htjeli ste ubiti Charlie Hebdo, upravo ste ga učiniti besmrtnim“, piše korisnik Sameul Laurent.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend