10. jul 2014.

CINS: Prihvatamo izvinjenje, ali se sa uvredama novinara mora prestati

veljailicministarPovodom jučerašnjih uvreda koje je ministar Velimir Ilić uputio Milici Šarić, novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), iz njegovog kabineta stiglo je saopštenje u kome se navodi da nije postojala namera ministra da se novinarka uvredi.

Ministar Ilić je u saopštenju novinarki uputio javno izvinjenje, uz 101 ružu„.

CINS prihvata izvinjenje, ali napominje da svrha našeg reagovanja nije bilo dobijanje ruža već ukazivanje na neprofesionalno ponašanje i nekorektan odnos državnih zvaničnika prema novinarima. Još jednom zahtevamo od političara da prestanu sa omalovažavanjem novinara.

Da podsetimo, ministar Ilić je u nekoliko navrata uvredio novinarku koja ga je pozvala kako bi proverila medijske napise o sukobima u kojima je u prošlosti navodno učestvovalo njegovo obezbeđenje:

„Samo vi bazu radite, baza je vrlo bitna… Kako vas nije sramota, bedo jedna, vi novinar neki…“

„Pitate me gluposti, ko vam je dao nalog da pitate gluposti?“

„Da li ste normalni, majke vam, kad me pitate takvu stvar?“

Prenosimo saopštenje iz kabineta ministra Ilića:

„Ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić, povodom saopštenja Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), u kome se navodi da je ministar Ilić “uvredio” novinarku Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Milicu Šarić, saopštava da u razgovoru sa novinarkom Šarić nije postojala nikakva namera ministra da pomenutu novinarku lično uvredi.

Ovim saopštenjem ministar Ilić upućuje novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Srbije Milici Šarić javno izvinjenje, uz 101 ružu, ukoliko je na bilo koji način narušen njen profesionalni integritet“.

Za originalni tekst na sajtu CINS-a kliknite ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend