10. jul 2014.

NUNS traži bojkot ministra Velimira Ilića

ilicministar2Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje postupak Velimira Ilića, ministra bez portfelja, i traži javno izvinjenje zbog uvreda koje je uputio Milici Šarić, novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

NUNS, ujedno, poziva sve koleginice i kolege da, do tada, bojkotuju sve političke aktivnosti ministra Ilića jer smatra da je ovo jedini način da se javnost upozori na ovakvo ponašanja, a novinari zaštite od primitivizma aktuelnog ministra u Vladi Srbije.

Podsećamo, ovo nije prvi put da se Velimir Ilić fizički i verbalno obračunava sa novinarima. On je 2003. godine šutnuo u koleno, opsovao i vređao Vladimira Ješića, novinara TV Apolo, posle čega je snimanje televizijske emisije prekinuto.

Pre toga, Velimir Ilić je javno vredjao autorku emisije “Utisak nedelje” Olju Bećković i pretio novinarima i urednicima TV Čačak.

NUNS smatra da je javno izvinjenje i bojkot minimum koji novinari moraju da traže i preduzmu i na taj način zaštite sopstveni ugled i dostojanstvo. Ministar Velimir Ilić, ali i sve javne ličnosti, treba da shvate da u ophodjenju sa novinarima moraju da se pridržavaju elementarnih civilizacijskih normi.

Novinari CINS-a pripremaju objavu baze podataka o sukobima privatnog obezbeđenja i građana u proteklih deset godina, u okviru čega proveravaju tačnost medijskih napisa o takvim incidentima. Ilić je pozvan radi provere da li se njegovo obezbeđenje sukobilo sa policajcem 2004. godine, odnosno sa novinarom tri godine kasnije.

Osim što je negirao da je reč o njegovom obezbeđenju, Ilić je Milici Šarić, novinarki CINS-a, odgovarao rečima:

„Samo vi bazu radite, baza je vrlo bitna… Kako vas nije sramota, bedo jedna, vi novinar neki…“

„Pitate me gluposti, ko vam je dao nalog da pitate gluposti?“

„Da li ste normalni, majke vam, kad me pitate takvu stvar?“

Za originalni tekst na sajtu NUNS-a kliknite ovde.

1 komentar za: “NUNS traži bojkot ministra Velimira Ilića

  1. Zika

    Treba mu oprostiti on sam pokazuje sta mu fali.

    12. јул 2014. at 08:23

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend