21. sep 2014.

Cipela kao osnovno sredstvo za rad

palmaVest da je Dragan Marković Palma častio novinare cipelama potopila je izveštaje sa otvaranja prvog trgovinskog centra u Jagodini u kome će, kažu, raditi 300 ljudi.

Zbog čega je to dobro?

Pre svega, reč je o komercijalnom objektu koji bi u medijima trebalo da se nađe tek ukoliko plati oglašavanje. Mediji žive od reklama, a ovaj trgovinski centar još jedno je mesto na mapi na kome će građani iz Pomoravlja i drugih delova Srbije moći da troše novac, koga će u narednom periodu, kako smo utuvili, biti sve manje. Trgovinski objekat svečano je otvorio ministar energetike Aleksandar Antić. Na taj način je okupljenima i predstavljen. Jasno je da je Antić došao na poziv Dragana Markovića Palme, i to kao prva zamena šefu diplomatije, novom PPV-u, Ivici Dačiću.

Iako je bio najavljen, predsednik partije sa kojom je Palma u neraskidivoj koaliciji nije se pojavio, a prisutni su ostali uskraćeni za informaciju o razlogu njegovog izostanka.

Kasnije se saznalo da ima obaveze oko prijema delegacije Ujedinjenih Arapskih Emirata. Što bi Palma rekao, opravdano je odsutan. Međutim, daleko je značajnije pitanje zbog čega je Antić uopšte došao i o čijem trošku, jer na pitanja novinara o situaciji na tržištu uglja nije želeo da odgovara. Ili je možda Palma bio bolji sagovornik na tu temu?

Palma je dobacio novinarima da se posluže cipelama u sveže otvorenoj prodavnici obuće. Prelomni trenutak u kome počinje komešanje.

Došli, slikali se, otišli. Ipak, pre poslednjeg pozdrava, Palma je dobacio novinarima da se posluže cipelama u sveže otvorenoj prodavnici obuće. Prelomni trenutak u kome počinje komešanje. Prave se spiskovi ekipa, ukupno 28 imena. Novinari se upućuju ka radnji u kojoj odgovorno lice (insistirao je na toj funkciji) kaže da nema nikakve smernice. Novinari, iako imaju smernice jasno definisane novinarskim kodeksom, ne odustaju od poklona. Odgovorno lice u dućanu ne dozvoljava da se obuća iznese dok ne vidi keš. U međuvremenu, dogovara se cena poklona. Konsenzusom se utvrđuje iznos do 4.000 dinara. Bira se obuća, proba, ide jesen. Trebaće. U neko doba stiže i novac. Svi zadovoljni napuštaju objekat.

I onda se pojavljuje vest o tome kako je Palma častio novinare cipelama. Za one koji ovim fenomenom žele da se bave, uglova posmatranja je mnogo.

„Novinar je obavezan da odbije poklon ukoliko se može sa razlogom pretpostaviti da je poklon povezan sa obavljanjem njegove profesije i da može uticati na objektivnost u radu. Novinar je obavezan da prijavi redakciji nuđenje ili dobijanje poklona u vezi sa obavljanjem novinarskog posla.”

Ovo je jedna od smernica novinarskog kodeksa, verovatno jedinog dokumenta oko koga su se oba udruženja novinara saglasila. On se uzima kao etički standard profesionalnog postupanja novinara.

Licemerno bi bilo prećutati da je prilikom otvaranja bilo kakvog poslovnog objekta poklon nešto što se podrazumeva. Kodeks kaže jasno – dozvoljen je propagandni materijal: notesi, olovke, kačketi (nije naznačeno od koga, pa valjda je normalno da novinar koristi olovku i notes sa stranačkim obeležjima, ili, ukoliko je ekstravagantniji, kačket), tako da ćemo te „sitnice” preskočiti. Da li je vest kada novinar na otvaranju keš-end-keri lanca dobije diktafon? Ili kada na otvaranju šoping parka u vlasništvu najbogatijeg živog Srbina dobije poklon-vaučer od 5.000 dinara? Da li je vest da jedna opština šalje službeno vozilo u drugi grad po novinare da ih doveze na večeru povodom dana opštine? I te kako je vest, ali javnost o tim slučajevimanije obaveštena.

 I da, uzela sam cipele u vrednosti od 3.390 dinara. Ipak, pre toga sam predala zahtev za pristup informacijama od javnog značaja. Grad Jagodina ima 15 dana da na njega odgovori.

Dolazimo do ključnog pitanja: otkud se uopšte vest o nesrećnim cipelama pojavila u javnosti? Iz onog što je u njoj navedeno može se zaključiti samo jedno – iz neznanja novinara. Jer, da je o pravoj, kompletnoj vesti reč, u njoj bi trebalo da se nađe i odgovor na pitanje ko je ove cipele platio. Vest kaže kratko – „Palma je častio”. Ono što javnost treba da zna jeste da li je reč o novcu iz budžeta, kešu sponzora koje Palma ima za svaku priliku ili iz njegovog ličnog džepa. Jer, jedino ukoliko je poslednje navedeno slučaj, može se reći da je „Palma častio novinare cipelama”.

A novinari? Pa, i novinari su ljudi, i to političari poput čoveka koji deset godina suvereno vlada Jagodinom i te kako znaju. Kako će se ovakvi mali znaci pažnje odraziti na rad onih koji su se nekada nazivali društveno-političkim radnicima je ključno pitanje. Koja je tačka topljenja? To je pitanje koje ne bi smelo ni da se postavlja ako smo ono za šta se izdajemo. O tome da novinari rade za plate koje su daleko ispod proseka, da mnogi od njih u 21. veku rade na crno, ne želim ovoga puta, jer ne postoji nijedan prihvatljiv izgovor da novinar svoj posao ne radi časno i odgovorno. Ili jednostavno nije novinar.

 I da, uzela sam cipele u vrednosti od 3.390 dinara. Ipak, pre toga sam predala zahtev za pristup informacijama od javnog značaja. Grad Jagodina ima 15 dana da na njega odgovori.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend