20. nov 2016.

Civilno društvo odbija da učestvuje u lažiranom procesu za izbor članova REM-a

Preko pedeset organizacije civilnog društva iz Srbije zahtevaju od Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine da obustavi ponavljanje postupka izbora za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (Savet REM) iz redova civilnog društva i vrati skupštini na glasanje već postojeći predlog 

Ovlašćeni predlagači iz civilnog društva neće učestvovati u ponovljenom postupku čiji je jedini cilj pokušaj izbora politički podobnog kandidata.

Na sednici Narodne skupštine od 14. oktobra 2016, poslanici vladajuće većine nisu glasali ni za jednog od dva predložena kandidata civilnog društva.

Zbog ovakve odluke Narodne skupštine, ovlašćeni predlagači su pokrenuli i upravni spor zbog kršenja Zakona o elektronskim medijima, kojim je slobodna procena Narodne skupštine ograničena na dva punovažno predložena kandidata. Time što nije izabrala ni jednog od njih, Narodna skupština je izašla iz zakonom utvrđenih ovlašćenja. Ponavljanjem postupka predstavnici vladajuće većine pokazuju da ne žele nezavisne predstavnike u Savetu REM-a.

Ovlašćeni predlagači za člana Saveta REM-a nastavljaju svoju podršku (Milanu Antonijeviću i Snežani Stojanović Plavšić). Ponavljanje postupka nije u skladu sa duhom zakona koji predviđa autonomiju ovlašćenih predlagača da izaberu svog predstavnika. Jedini legalni korak je vraćanje istog predloga Skupštini do izbora jednog od predloženih kandidata.

Podsećamo na seriju političkih opstrukcija koje su već pratile ovaj proces od samog početka. Opstrukcije jasno ukazuju na nedostatak političke volje parlamentarne većine da poštuje zakone koje je sama usvojila. Prva faza procesa obeležena je pokušajem da se iznudi izbor Gorana Pekovića predlaganjem od strane sportskih udruženja, a njegova kandidatura je prihvaćena od strane Odbora iako ovi predlagači  ne ispunjavaju zakonske uslove.

Kao kandidat sa najmanje glasova, isključen je iz daljeg izbora od strane ovlašćenih predlagača iz redova civilnog društva. Ipak, Gorana Pekovića je nekoliko meseci kasnije, 14. oktobra 2016. godine izabrala Narodna skupština za člana Saveta REM-a kao kandidata ispred udruženja elektronskih medija i udruženja novinara u Srbiji, što ukazuje na političko instruiranje i ovog procesa.

U cilju poštovanja vladavine prava, prava dece i slobode izražavanja i medija, još jednom apelujemo na Odbor za kulturu i informisanje da obustavi ponavljanje postupka i pre odluke suda. Predstavnici ovlašćenih predlagača ispred organizacija civilnog društva doprineće poboljšanju medijske scene samo ako su izabrani na legitiman i legalan način.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend