21. jul 2016.

Ćulibrk o izložbi SNS: Da mi neko kaže šta nije tačno

culibrkIzložba „Necezurisane laži“, koju je organizovala Srpska napredna stranka, izazvala je burne reakcije u delu javnosti. Dok su novinarska udruženja izložbu ocenile kao dodatni pritisak na ionako krhku slobodu izražavanja u zemlji, iz redova novinara i urednika stiže poruka – izložba je dokaz da je vlast preosetljiva na kritiku

Tačno 2.623 dokaza da su na delu „necenzurisane laži“ ili tek zbir tekstova i naslovnih strana koji su u periodu od dve godine o vlasti izveštavali kritički?

Od deset naslovinica u izlogu galerije „Progres“, tri su pripale NIN-u.

„Bilo koji tekst koji je izvučen iz NIN-a, bilo koja naslovna strana, ja bih voleo da mi neko iz Srpske napredsne stranke kaže šta tu nije tačno i zašto se to zove ‘necenzurisana laž’? Zašto se to recimo ne zove ‘cenzurisana istina’ ili nekako drugačije? Dakle, laž je jedna stvar, bila cenzurisana ili necenzurisana, ono šo je NIN radio, ne sadrži nijednu laž“, rekao je Milan Ćulibrk, glavni urednik NIN-a.

Vrata „necenzurisanog medijskog sveta“ odškrinuta su u trenutku kada je Srbija otvorila pregovaračka poglavlja, koja bi trebalo da urede pravdu, slobodu i bezbednost.

Urednik nedeljnika Vreme kaže da je momenat više nego simboličan.

„Vlast u Srbiji, uprkos toj deklarativnoj želji da se približi Evropskoj uniji, otvaranju poglavlja, nije spremna za normalan, demokratski život, nije spremna da sasluša bilo kakvu kritiku, nije spremna da se sučeli sa stavovima koji su različiti od njih“, komentariše Filip Švarm, urednik Vremena.

Autor stripova, Marko Somborac, rekao je za N1 da bi trebalo organizovati izložbu, sasvim supronog medijskog sadržaja – u kome se vlast ne kritikuje, već isključivo hvali.

„Neki strip gde Velja kaže Bog je kriv za kišu, a Babić kaže: ‘Kriviš Vučića i to je recimo necenzurisana laž’. Pa, recimo kad se Vučić žali da ga Davenport ruši, to je izgleda isto necenzurisana laž. Zapravo, jedna vrsta preosetljivosti na kritiku“, rekao je Somborac.

Slobodan Georgiev iz BIRN-a kaže da izložba neće promeniti stav većine građana o tome kakva je medijska situacija u Srbiji, niti će moći da im objasni kako je moguće da se na medije žali neko ko je sveprisutan u medijima.

No, suprotnog je mišljenja prvi čovek Ministarstva kulture i informisanja. Iako izložbu još uvek nije video, Ivan Tasovac tvrdi: „Već dve godine smo suočeni sa neopevanim entuzijazmom dela naše medijske scene da spinuje priču o cenzuri ili autocenzuri i konstantno celokupnoj javnosti deli moralne lekcije.“

I organizatori, Služba za informisanje SNS-a, nedvosmisleno tvrde da izložba pokazuje da mediji u Srbiji nisu cenzurisani.

„Osnovni zadatak dela medija, koji sinhronizovano deluju citirajući jedni druge postao je da Aleksandra Vučića predstave domaćoj i stranoj javnosti kao brutalnog cenzora“, rekla je Vladanka Malović iz Služba za informisanje SNS-a koja je i organizovala izložbu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend