02. sep 2014.

„Da­nas”, za­po­šlja­va­nje in­va­li­da i gu­še­nje me­di­ja

danasKa­ko je ka­zna ovom li­stu zbog ne­po­što­va­nja za­ko­na na­ra­sla na pet mi­li­o­na di­na­ra, šta o to­me ka­žu u ovom me­di­ju a šta u Po­re­skoj upra­vi

Da li se ka­žnja­va­nje „Da­na­sa” nov­ča­nim iz­no­som od pet mi­li­o­na di­na­ra zbog ne­iz­vr­ša­va­nja za­kon­ske oba­ve­ze za­po­šlja­va­nja oso­ba sa in­va­li­di­te­tom mo­že sma­tra­ti gu­še­njem slo­bo­de me­di­ja, ka­ko to is­ti­če ovaj ozbilj­ni dnev­ni list? Ili je jed­no­stav­no reč o spro­vo­đe­nju Zakona o pro­fe­si­o­nal­noj re­ha­bi­li­ta­ci­ji i za­po­šlja­va­nju oso­ba sa in­va­li­di­te­tom?

Oli­ve­ra Zdrav­ko­vić, prav­ni­ca u prav­noj slu­žbi dnev­nog li­sta „Da­nas” ka­že da je in­spek­ci­ja Po­re­ske upra­ve u dru­goj po­lo­vi­ni de­cem­bra pro­šle go­di­ne po­sla­la do­pis re­dak­ci­ji ovog dnev­ni­ka da im do­sta­vi do­ku­men­ta­ci­ju o iz­vr­ša­va­nju oba­ve­za fir­me pre­ma Za­ko­nu o pro­fe­si­o­nal­noj re­ha­bi­li­ta­ci­ji i za­po­šlja­va­nju oso­ba sa in­va­li­di­te­tom.

„Oni su tra­ži­li do­ka­ze da smo u pe­ri­o­du od ju­na 2010. go­di­ne, ka­da je stu­pio na sna­gu ovaj za­kon, pa sve do de­cem­bra 2013. go­di­ne za­po­sli­li oso­bu sa in­va­li­di­te­tom, a na­ma je fak­tič­ko sta­nje bi­lo ta­kvo da smo ima­li za­po­sle­ne dve oso­be sa hen­di­ke­pom. Je­dan ko­le­ga je do­ku­men­ta­ci­ju o svo­joj in­va­lid­no­sti pri­lo­žio pri­li­kom za­po­sle­nja, a dru­gog ko­le­gu smo pri­mi­li u stal­ni rad­ni od­nos u de­cem­bru 2012. go­di­ne. Pro­blem je na­stao za­to što su rad­ni­ci Po­re­ske upra­ve kon­sta­to­va­li da u pe­ri­o­du od 2010. do 2012. go­di­ne ni­smo za­po­sli­li ni­jed­nu no­vu oso­bu sa in­va­li­di­te­tom”, ob­ja­šnja­va prav­ni­ca Oli­ve­ra Zdrav­ko­vić.

Pro­blem je na­stao za­to što su rad­ni­ci Po­re­ske upra­ve kon­sta­to­va­li da u pe­ri­o­du od 2010. do 2012. go­di­ne ni­smo za­po­sli­li ni­jed­nu no­vu oso­bu sa in­va­li­di­te­tom”, ob­ja­šnja­va prav­ni­ca Oli­ve­ra Zdrav­ko­vić.

Pre­ma nje­nim re­či­ma, dug je na­stao za­to što su se ob­ra­ču­na­va­li tro­stru­ki pe­na­li za sva­ki me­sec za ko­ji list „Da­nas” ni­je za­po­šlja­vao oso­be sa in­va­li­di­te­tom i ta ka­zna je na­ra­sla na pet mi­li­o­na di­na­ra. Iako je od­red­ba za­ko­na o na­pla­ći­va­nju tro­stru­kih pe­na­la pre­sta­la da va­ži apri­la pro­šle go­di­ne, Po­re­ska upra­va ni­je uva­ži­la ni tu na­šu pri­med­bu i zah­te­va od dnev­nog li­sta da pla­ti­mo ka­znu od pet mi­li­o­na di­na­ra, za­klju­ču­je prav­ni­ca „Da­na­sa”.

Na žal­bu li­sta „Da­nas“ po­re­zni­ci su od­go­vo­ri­li da je po­slo­da­vac u mo­men­tu stu­pa­nja Za­ko­na na sna­gu bio u oba­ve­zi da iz­vr­ši za­po­šlja­va­nje oso­ba sa in­va­li­di­te­tom ko­je ni­su u rad­nom od­no­su.

Iako se u jav­no­sti spe­ku­li­še da go­to­vo po­lo­vi­na fir­mi ne­ma za­po­sle­ne oso­be sa in­va­li­di­te­tom i ra­di­je pri­sta­je da pla­ća „pe­na­le” ne­go da oso­bu sa hen­di­ke­pom uvr­sti na plat­ni spi­sak pred­u­ze­ća, u Po­re­skoj upra­vi Mi­ni­star­stva fi­nan­si­ja re­kli su nam da u ovom mo­men­tu oba­ve­zu za­po­šlja­va­nja iz­vr­ša­va 6.153 po­slo­dav­ca – na ne­ki od za­ko­nom pro­pi­sa­nih na­či­na. U nji­ho­vim od­go­vo­ri­ma ta­ko­đe se na­vo­di da za prav­no li­ce ko­je ne is­pu­ni oba­ve­zu za­po­šlja­va­nja oso­ba sa in­va­li­di­te­tom pro­pi­sa­na nov­ča­na ka­zna iz­no­si od 200.000 do mi­li­on di­na­ra. Nov­ča­na ka­zna za ovaj pre­kr­šaj i od­go­vor­no li­ce u prav­nom li­cu iz­no­si od 10.000 do 50.000 di­na­ra, a za pred­u­zet­ni­ka od 5.000 do 400.000 di­na­ra. Me­đu­tim, od Po­re­ske upra­ve ni­smo do­bi­li od­go­vor na pi­ta­nje da li su vr­ši­li nad­zor nad (ne)za­po­šlja­va­njem oso­ba sa in­va­li­di­te­tom i u dru­gim me­di­ji­ma i da li su i dru­ge me­dij­ske ku­će pla­ti­le ka­znu zbog ne­is­pu­nje­nja za­kon­ske oba­ve­ze, kao i ko­li­ka je vi­si­na tih ka­zni.

Bez od­go­vo­ra po­re­ske upra­ve, te­ško je do­ne­ti za­klju­čak da su od svih me­di­ja po­re­zni­ci za­ku­ca­li sa­mo na vra­ta dnev­nog li­sta „Da­nas”. Na­rav­no da ni­ko ne po­le­mi­še sa te­zom da li za­kon ko­ji va­ži za sve, tre­ba da va­ži i za me­di­je i da li je sva­ko ka­žnja­va­nje me­di­ja si­no­nim za na­pad na slo­bo­du jav­ne re­či – jer me­di­ji ni­su i ne tre­ba da bu­du iz­u­ze­ti od ru­ke za­ko­na. Do­sled­nim spro­vo­đe­njem ide­je o kor­pu­su ljud­skih pra­va že­le­zni­ca bi, u slu­ča­ju da je ka­žnje­na, mo­gla da se ža­li da je to na­pad na slo­bo­du kre­ta­nja gra­đa­na…

Di­rek­tor iz­da­vač­kog pred­u­ze­ća „Dan graf” Du­šan Mi­tro­vić ka­že da od­lu­ku Po­re­ske upra­ve ne sma­tra po­li­tič­kom ali do­da­je da se, upr­kos to­me, sla­že sa oce­nom glav­nog i od­go­vor­nog ured­ni­ka li­sta „Da­nas” da se ka­zna od pet mi­li­o­na di­na­ra u „kraj­njoj ko­no­ta­ci­ji mo­že sve­sti na gu­še­nje slo­bo­de me­di­ja.

Bez od­go­vo­ra po­re­ske upra­ve, te­ško je do­ne­ti za­klju­čak da su od svih me­di­ja po­re­zni­ci za­ku­ca­li sa­mo na vra­ta dnev­nog li­sta „Da­nas”.

„Ne mi­slim da je ne­ki po­li­ti­čar na­lo­žio rad­ni­ci­ma Po­re­ske upra­vi da uđu u re­dak­ci­ju dnev­nog li­sta „Da­nas” i pro­na­đu raz­log da ga ka­zne. Ali, fi­nan­sij­sko is­cr­plji­va­nje jed­ne no­vi­ne ta­ko ve­li­kom ka­znom u kraj­njoj in­stan­ci zna­či gu­še­nje slo­bo­de me­di­ja”, ka­že Mi­tro­vić.

Bran­ko Jo­kić, pred­sed­nik udru­že­nja „Fe­niks”, ko­je oku­plja oso­be sa in­va­li­di­te­tom, is­ti­če da ka­žnja­va­nje ovog dnev­nog li­sta ni­je si­no­nim za gu­še­nje jav­ne re­či, ali sma­tra da je „Da­nas” ka­žnjen zbog ne­mar­no­sti dr­žav­nih or­ga­na ko­ji ni­su na vre­me iz­da­li po­tvr­de o in­va­lid­no­sti, a ne zbog ne­za­po­šlja­va­nja in­va­li­da.

Ro­ko­vi za utvr­đi­va­nje in­va­lid­no­sti

Ko­li­ko tra­je po­stu­pak utvr­đi­va­nja in­va­lid­no­sti? U Mi­ni­star­stvu za rad, za­po­šlja­va­nje i so­ci­jal­nu po­li­ti­ku re­kli su nam da re­še­nje o pro­ce­nje­noj rad­noj spo­sob­no­sti i mo­guć­no­sti za­po­sle­nja ili odr­ža­nja za­po­sle­nja, kao po­ve­re­ni po­sao u pr­vom ste­pe­nu do­no­si Na­ci­o­nal­na slu­žba za za­po­šlja­va­nje na osno­vu nalaza, mišljenja i ocene Ko­mi­si­je or­ga­na ve­šta­če­nja Re­pu­blič­kog fon­da za pen­zij­sko i in­va­lid­sko osi­gu­ra­nje. Bu­du­ći da u po­stup­ku uče­stvu­je vi­še or­ga­na dr­žav­ne upra­ve, ne mo­že se una­pred zna­ti du­ži­na tra­ja­nja po­stup­ka, jer za­vi­si od kom­plek­sno­sti sva­kog kon­kret­nog slu­ča­ja, ka­žu u Mi­ni­star­stvu ra­da.

Ipak, ne­zva­nič­no sa­zna­je­mo da sa­ma pro­ce­du­ra utvr­đe­nja in­va­lid­no­sti tra­je ne­ko­li­ko ne­de­lja pa je ne­ja­sno zbog če­ga je po­stu­pak pro­ce­ne rad­ne spo­sob­no­sti oso­ba sa in­va­li­di­te­tom u li­stu „Da­nas” po­tra­jao to­li­ko du­go da su pot­pa­li pod ka­znu po­re­zni­ka.

To­kom pro­šle go­di­ne iz­vr­še­no 368 kon­tro­la

„Po­slo­dav­ci su na ime uče­šća u fi­nan­si­ra­nju za­ra­da oso­ba sa in­va­li­di­te­tom za­po­sle­nih u pred­u­ze­ću za pro­fe­si­o­nal­nu re­ha­bi­li­ta­ci­ju i za­po­šlja­va­nje oso­ba sa in­va­li­di­te­tom ili so­ci­jal­nom pred­u­ze­ću u 2013. go­di­ni upla­ti­li sred­stva u iz­no­su od 2.217.190.000 di­na­ra, a u pe­ri­o­du od ja­nu­a­ra do 30. ju­na 2014. go­di­ne na ime pe­na­la upla­će­no je 49.732.000 di­na­ra. To­kom 2013. go­di­ne iz­vr­še­no je 368 kon­tro­la i do­ne­to 125 re­še­nja na iz­nos utvr­đe­nih pe­na­la od 159.531.499 di­na­ra”, is­ti­ču pred­stav­ni­ci Bi­roa za in­for­mi­sa­nje Po­re­ske upra­ve u od­go­vo­ru „Po­li­ti­ci”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend