10. nov 2015.

„Danas“: Jedino rešenje nov medij sa istim imenom

tanjugJedino rešenje za spašavanje novinske agencije Tanjug jeste osnivanje novog medija, odnosno pravnog lica koji bi se isto zvao, nezvanično saznaje “Danas”

Premijer Aleksandar Vučić pre nekoliko dana je rekao da će se potruditi da nađe rešenje kako bi zaposleni Tanjuga mogli da nastave da rade „jer mu je stalo“.

Ono što bi država jedino mogla da uradi, prema saznanjima “Danasa”, jeste pronalaženje privatnika koji bi osnovao novi medij, zadržao zaposlene, a kojem bi država jedino mogla da ponudi pod povoljnijim uslovima iznajmljivanje zgrade i opreme.

“Meni je stalo i pomoći ću i naći ćemo načina da sa opremom i svojim objektom koji imamo olakšamo nekom privatniku koji bi tu uložio”, rekao je Vučić i dodao da će to učiniti zbog „brend nejma“ i ljudi koji tamo rade.

Na pitanje o tome kako će se naći rešenje za Tanjug, premijer je rekao da ne želi da govori o tehničkim stvarima, da to rešavaju pravnici, ali da se u svakom slučaju zakon neće kršiti.

Direktorka Tanjuga Branka Đukić izjavila je takođe pre nekoliko dana da je jasno da Tanjug ne može da ostane u vlasništvu države, ali i da država ne želi da dozvoli da se agencija zatvori.

Upitana da li ima neki predlog rešenja, Đukićeva je, naglasivši da će model definisati vlada, istakla da agencija ima spreman biznis plan po kojem može da funkcioniše bez velikih problema, bez subvencija, kao tržišno održiva.

“To podrazumeva i nove servise, ali mislim da je rano da o tome sad govorim”, rekla je Đukićeva.

Vlada Srbije donela je prošle sedmice odluku o prestanku postojanja novinske agencije Tanjug, bez ponude besplatnih akcija zaposlenima, kao što važi za sve državne medije koji nisu našli kupca.

Odluka je doneta na osnovu zakona, prema kojem Zakon o Tanjugu prestaje da postoji potpisivanjem kupoprodajnog ugovora ili najkasnije 31. oktobra ove godine.

Agencija će, kako je najavljeno, raditi još do kraja meseca, ali je premijer najavio da će pronaći rešenje. U Ministarstvu kulture su isticali da nije bilo osnova za podelu akcija, imajući u vidu da je 31. oktobra Tanjug pravno prestao da postoji te samim tim i postojanje bilo kakvih akcija, kao i da se niko ranije od rukovodstva Tanjuga nije obratio tim povodom.

Kako “Danas” nezvanično saznaje u Agenciji za privatizaciju, pre 31. oktobra nije ni bilo moguće raspisati poziv za dodelu akcija zaposlenima, jer to ne bi bilo u skladu sa zakonom.

S druge strane, u Agenciji ističu za Danas da su nakon dva neuspešna kruga prodaje poslali dopis Ministarstvu kulture 16. oktobra za mišljenje i tumačenje da li se za Tanjug nakon 31. oktobra stiču uslovi za donošenje odluke o obustavi postupka privatizacije medija prodajom kapitala i nastavku postupka privatizacije medija prenosom kapitala zaposlenima bez naknade ili za donošenje odluke o obustavi postupka privatizacije u skladu sa Zakonom o privatizaciji.

U Agenciji za privatizaciju je primljen odgovor Ministarstva 29. oktobra u kojem se navodi da će Vlada doneti odluku o gašenju Tanjuga.

S druge strane, u Ministarstvu kulture nezvanično ističu da je dopis Agencije bio „pro forme“ i da je tada već bilo kasno za proces podele akcija zaposlenima jer je za to potrebno bilo najmanje 20 dana.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend