04. sep 2015.

„Danas“ ponovo najkritičniji prema Vučiću

vucicumorvelikaŠtampani mediji u Srbiji o predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću pisali su na svojim naslovnim stranama mnogo više u negativnom nego u pozitivnom kontekstu. Od svih objavljenih naslova o predsedniku, u periodu od aprila do juna, 1,67 odsto bilo je pozitivno, oko 15 odsto negativno, a 83 odsto neutralno, pokazuju rezultati „Kvartalnog medijametra“, projekta Instituta za javnu politiku i Medijskog arhiva Ebart, za drugi kvartal ove godine

Prema njihovim podacima, najveći broj tekstova na naslovnim stranama štampe u ovom periodu imao je premijer Srbije Aleksandar Vučić (522) i to dvostruko više od prvog sledećeg aktera – predsednika Nikolića (239). O premijeru su mediji mahom pisali neutralno, a svega 2,5 odsto je negativno i 3,6 pozitivno. Najviše pozitivnih tekstova o Vučiću bilo je u „Informeru“, a najviše negativnih u „Danasu“, kao što je bilo i u prvom kvartalu ove godine, dok je o Nikoliću najviše pozitivnih tekstova napisala „Politika“, a negativnih „Alo“ i „Blic“.

Nakon premijera i predsednika, u pet najzastupljenijih u štampi su i Ivica Dačić, Nebojša Stefanović i Bratislav Gašić. Od ministara najviše negativnih naslova beleži Velimir Ilić – 27 odsto, potom Vanja Udovičić i Bratislav Gašić. Istovremeno, ministar sporta Udovičić ima i najviše pozitivnih naslovnica u odnosu na druge ministre koji da se gotovo i ne pominju u „dobrom svetlu“ već najviše u neutralnom kontekstu.

Najzastupljeniji od opozicionih aktera u srpskoj štampi su, redom, Vojislav Šešelj, Bojan Pajtić, Boris Tadić, Borislav Stefanović i Dragan Šutanovac, dok je od regionalnih političara na prvom mestu predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je ujedno predstavljen u najboljem svetlu, dok se najveći procenat negativnih tekstova beleži kod albanskog premijera Edija Rame.

Od inostranih aktera najzastupljeniji je predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je pojedinačno gotovo isto zastupljen na naslovnicama kao tri najviša zvaničnika EU u zbiru – Johanes Han, Federika Mogerini i Žan Klod Junker.

Author: B. C.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend