17. jun 2016.

Debata “Finansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa”

“Finansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa” naziv je okruglog stola održanog u Kragujevcu u organizaciji BIRN-a, OEBS-a i Lokal presa. Organizatori su istakli da je ovo samo jedan u nizu sličnih skupova koji za cilj imaju da se ukaže na značaj sufinansiranje medijskih sadržaja, što je predviđeno i zakonom o informisanju. Kako se čulo na skupu Kragujevac je ekstreman primer nepoštovanja zakona o medijima, jer predstavnici vlasti drugu gdinu za redom ne raspisuju konkurs za projektno finansiranje medijskih sadržaja, što bi u bliskoj budućnosti moglo da rezultira gašenjem većine medijskih kuća

Svi užesnici okruglog stola saglasni su da je veoma važno da mediji dobiju podršku iz budžeta kako bi mogli da informišu javnost, posebno u situaciji kada je marketinški prostor veoma sužen. Sa druge strane, neophodno je da takvo finansiranje medijskih sadržaja bude transparentno, po utvrđenim pravilima kako bi se tačno znalo kako se državna pomoć daje medijima i za koje sadržaje.

Okrugli sto pod nazivom “Finansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa” samo je jedan u nizu skupova koje će biti organizovani sa ciljem da se inicira poštovanje Zakona, odnosno raspisivanje konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja. Još jednom je istaknuto da je Kragujevac primer nedostataka političke volje da se Zakon ispoštuje.

Organizatori skupa su istakli da Zakon predviđa smanjenje političkog uticaja na medije, ali se njegova primena u praksi nije pokazala kao dobra, jer nosioci vlasti traže način za pritiske na medije, što predstavlja takozvanu meku cenzuru kojom vladajuće strukture na nevidljiv način utiču na materijalni status novinara i medija, čime su građani uskraćeni za informacije od javnog interesa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend