18. dec 2015.

Devet članova skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje misle da su iznad zakona

Građanske inicijative pozivaju članove skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje koji su potpisali obaveštenje članova Odbora od 15. decembra 2015, da prestanu sa preinačavanjem procedura za biranje članova ispred civilnog društva kako bi diktirali izbor konačnog kandidata za Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM)

Menjanje procedura tokom trajanja postupka predstavlja grubo izvrgavanje Zakona o elektronskim medijima i negiranje prava civilnog društva da odluči koje predstavnike predlaže Skupštini Srbije kao svoje candidate. Ovim se ozbiljno urušava vladavina prava i proces građanske participacije. Takođe, ovakvi postupci ruše nezavisnost REM-a kao institucije ključne za zaštitu slobode medija i izražavanja.

Odbor za kulturu i informisanje je u prvoj fazi zahtevao da svaka organizacija predloži po dva kandidata. Kada su članovi Odbora uvideli da glasanjem svake organizacije za po dva kandidata ne dobijaju kandidate koje su politički podobni, pojedini članovi Odbora su odlučili da premaše svoje ingerencije i utiču na procedure glasanja unutar civilnog društva. Obaveštenje koje su izdali, a kojim se diktira način glasanja civilnog društva, narušava sve demokratske principe na kojima ova Vlada tvrdi da počiva.

Kandidat koji bi dobio glasove ovakvim menjanjem procedura je već bio član Saveta REM-a, što ukazuje na činjenicu da bi članovi Odbora da zadrže trenutno stanje u Savetu REM-a i omoguće televizijama koje krše Zakone da nastave sa ovakvom praksom. Isključivanje civilnog društva iz procesa izbora članova Saveta REM-a predstavlja direktno onemogućavanje građana da oblikuju i kontrolišu saržaj koji im se plasira.

Važno je naglasiti da iako je sasvim jasno da namera Zakona o elektronskim medijima nije da članove za Savet REMa koji se bave slobodom medija i zaštitom dečijih prava biraju sportski klubovi (koji su registrovani Zakonom o sportu, a ne Zakonom o udruženjima), ovaj kandidat je predložen od strane sportskih udruženja. Odbor za kulturu i informisanje nije još uvek javno objavio projekte predlagača koji dokazuju da se oni bave dečijim pravima i slobodom medija.

Građanske inicijative pozivaju Srpsku naprednu stranku (SNS) da utiče na svoje poslanike koji sprovode politiku suprotnu onoj koju promovišu kao stranka koja vodi Vladu Srbije. Proklamovana politika Vlade Srbije i izjave predsednika Vlade temelje se na principima uključivanja civilnog društva, vladavine prava i slobode medija. Ovakvi postupci članova SNS-a pokazuju da su namere vladajuće stranke u Srbiji potpuno suprotne politici demokratizacije društva.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend