13. okt 2016.

Dnevnik AD imenovao novog urednika lista Dnevnik, većinski vlasnik Dnevnik Vojvodina Presa osporava izbor

dnevnik“U ponedeljak je zasedao Nadzorni odbor Dnevnika AD i dodeli smo odluku o imenovanju dosadašnje urednice unutrašnjo-političke rubrike Nade Vujović za glavnog urednika lista ‘Dnevnik’”, potvrdio je danas Udruženju novinara Srbije (UNS) direktor Dnevnika AD Svetozar Karanović

Karanović je dodao da na osnovu ugovora o osnivanju Devnik Vojvodina Presa, Dnevnik AD ima pravo da donosi odluke o imenovanju urednika lista „Dnevnik“.

“Kada je WAZ ulazio u vlasništvo ‘Dnevnika’, u Ugovoru o osnivanju preduzeća navedeno je da Dnevnik AD ima pravo na imenovanje glavnog urednika. ‘Dnevnik’ je u manjinskom vlasništvu Dnevnika AD, imamo 45 odsto vlasništva, ali i klauzulu da mi biramo glavnog urednika. Odluku Nadzornog odbora smo prosledili Dnevnik Vojvodina Presu i oni će dalje raditi na upisu novog urednika u Agenciji za privredne registre”, rekao je Karanović i dodao da ne zna da li ova odluka mora biti potvrđena i na Skupštini većinskog vlasnika Dnevnik Vojvodina Presa.

Zastupnik većinskog vlasnika kapitala Dnevnik Vojvodina Presa Mića Đurđević UNS-u je rekao da je upućen u odluku Nadzornog odbora Dnevnika AD, ali da bez odluke Skupštine Dnevnik Vojvodina Presa novi urednik ne može da se imenuje.

„Ne može se imenovati novi urednik bez saglasnosti Skupštine preduzeća. Sednicu ću sazvati po hitnom postupku, kakav je to način da direktor Vlaović donosi odluku bez potvrde Skupštine. Od toga nema ništa. Dok Skupština ne odluči ko će biti novi uirednik, odluka Nadzornog odbora Dnevnika AD ne znači ništa. Besan sam zbog svega što pokušavaju da urade iza leđa većinskog vlasnika“, rekao je Đurđević i dodao da ne može da kaže kakva će biti odluka Skupštine Dnevnik Vojvodina Presa.

Direktor preduzeća Dnevnik Vojvodina Pres rekao je UNS-u da je „Dnevnik Vojvodina Pres dobio odluku Nadzornog odbora Dnevnika AD i da će postupiti u skladu sa svim procedurama koje APR traži pri upisu novog urednika u Registar medija“.

„Ne želim da prejudiciram ništa, kada bude upisan novi urednik, saznaćete sve“, rekao je Vlaović.

Podsetimo, Agencija za privredne registre (APR) odbila je 29. septembra ove godine da upiše novog glavnog i odgovornog urednika novosadskog „Dnevnika“ i dala izdavaču lista – preduzeću Dnevnik Vojvodina pres 30 dana da ispravi nepravilnosti učinjene pri donošenju odluke o imenovanju odgovornog urednika.

Glavni i odgovorni urednik Dnevnika Dragan Milivojević razrešen je sredinom septembra odlukom Nadzornog odbora Dnevnik Vojvodina presa. Od tada, funkciju zajedno obavljaju urednica unutrašnjo-političke rubrike Nada Vujović, urednik sportske rubrike Branislav Punoševac i urednik kulturne rubrike Đorđe Pisarev.

Generalni direktor privrednog društva Dnevnik Vojvodina pres Dušan Vlaović podneo je 27. septembra zahtev APR-u za promenu podataka o odgovornom uredniku, da bi dva dana kasnije Agencija ovu prijavu odbacila.

Kako je navedeno u Rešenju APR-a u koje je UNS imao uvid, „utvrđeno je da je odluka izdavača o imenovanju odgovornog urednika doneta od strane generalnog direktora privrednog društva – izdavača medija, što je suprotno odredbama člana 198, 199, 200, 221. i 224. Zakona o privrednim društvima, a kojim je propisano da odluku treba da donese Skupština privrednog društva koji je izdavač medija“.

APR je ostavio i mogućnost da odluku o imenovanju odgovornog urednika donese i Dnevnik Akcionarsko društvo za novinsko-izdavačku delatnost, uz dokaz da je za to nadležan.


K. K.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend