13. okt 2016.

UNS: Poslanici da ne glasaju o nezakonitom predlogu medijske zajednice za člana Saveta REM-a

uns logoUdruženje novinara Srbije (UNS) ukazuje poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije da je prilikom biranja kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, kada su u pitanju novinarska i medijska udruženja kao predlagači, prekršen Zakon o elektronskim medijima. UNS traži da se glasanje odloži i konkurs poništi

UNS ističe da se po Zakonu kao predlagač može naći isključivo novinarsko udruženje koje ima najmanje 500 članova, što predlagač Društvo novinara Vojvodine, čiji je kandidat ušao u skupštinsku proceduru, ne ispunjava.

UNS je tražio po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dokumentaciju koju je podnelo Društvo novinara Vojvodine koje ne ispunjava zakonske uslove i zatražilo od nadležnog Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije da obrazloži na koji način proverava zakonitost i ispunjenost uslova kada je u pitanju broj članova predlagača.

UNS poziva poslanike da ovo pitanje otvore i tokom današnje skupštinske rasprave i da se ne izjašnjavaju o predlogu koji je došao na dnevni red kršenjem Zakona.

UNS smatra da je zakonitost čitavog procesa dovedena u pitanje ovom neregularnošću i da je neophodno da se konkurs poništi i raspiše novi javni poziv za člana Saveta kojeg delegiraju udruženja novinara i izdavača elektronskih medija.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend