13. okt 2016.

Tot: Radio Suboticu nisu prodali novinari

Bivši novinar Radio Subotice Imre Tot izjavio je danas u Subotici da odgovornost za sudbinu ovog medija nije na novinarima jer većina novinara nije u finansijskoj situaciji da kupi taj medij i dodao da novi vlasnik VTV ComNet radio nije kupio od novinara nego od osam bivših radnika – čistačica, tehničara, radnika u marketingu, portira i jednog novinara

“Radio od 1. novembra 2015. godine nema ni jednog zaposlenog, a novinari koji su ostali do kraja u ovom mediju, činili su to dobrovoljno. Odgovornost za sudbinu Radio Subotice nije na novinarima jer većina novinara nikada nije bila u finansijskoj situaciji da kupi ovaj medij”, rekao je Tot za portal Magločistač.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) juče je u svom saopštenju naveo da se i u slučaju Radio Subotice pokazalo da novinari, odnosno zaposleni u tom mediju, nisu bili spremni da preuzmu odgovornost za svoj medij, čime se otvorio dodatni prostor za “političku trgovinu i partijsku dominaciju” na medijskoj sceni.

Tot je kazao da se stvara zabluda u javnosti i da se odgovornost za sudbinu radija prebacuje na bivše novinare, a da je radio prešao u vlasništvo osam bivših radnika od kojih je većina u ovom mediju bila zaposlena pre više godina.

“Novi vlasnik je radio kupio od dve čistačice, dva tehničara, dva radnika iz sektora marketinga, od kojih je jedan u invalidskoj penziji, jednog portira i jedne novinarke iz hrvatske redakcije”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, oni novinari koji su ostali do kraja u ovom mediju, do poslednjeg dana su se trudili da objektno informišu građane i dodao da “nije bilo ni cenzure, ni političkih pritisaka” i da je sve urađeno da se cela ova priča oko privatizacije izbegne.

“Privatizacijom je ukinut javni servis u Subotici, a time i informisanje na jezicima nacinalnih manjina čime se ugrožava pravo manjina da budu informisani na svom maternjem jeziku”, kazao je Tot.

On je rekao i da ne bi unapred da osudi buduće poslovanje novog vlasnika i dodao da mu je drago da će, posle više neuspelih pokušaja privatizacije, ovaj višejezičan medij možda ipak opstati.

U saopštenju NDNV-a navedeno je da je „Radio Suboticu od zaposlenih kupio izvesni biznismen Vladan Stefanović, vlasnik kompanije VTV ComNet, koja u svom vlasništvu ima četiri televizije (Subotica, Vrbas, Bečej i Novi Bečej) i netransparentnu saradnju sa pojedinim lokalnim samoupravama, o čemu je već bilo reči u javnosti“.

To novinarsko udruženje je ocenilo da će se veoma brzo pokazati da li su tačne informacije da je Stefanović “još jedan od tajkuna bliskih Srpskoj naprednoj stranci koji za račun ove partije kupuje medije”.

Vladan Stefanović je rekao juče za dnevni list Blic da će program biti modernizovan i da će ukinuti „sendvič“ programe, a informisanje na svim jezicima biće paralelno i dodao da o iznosu za koji je radio kupljen ne može da govori jer su u transakciji učestvovala i fizička lica, nekadašnji radnici.

“Zatekli smo lošu finansijsku situaciju, jer od kada je grad prestao da finansira radio napravljen je dug, najviše prema radnicima, veći od šest miliona dinara i za režijske troškove oko 1,5 miliona dinara. To se ne može rešiti preko noći, ali odmah počinjemo da emitujemo izmenjene programske sadržaje, kazao je Stefanović.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend