01. jul 2015.

„Dnevnik” AD na prodaju za 7.397.012,62 evra

dnevnikAgencija za privatizaciju Srbije objavila je javne pozive za privatizaciju 38 medija u Srbiji. Među onima koji se prodaju, između ostalih, nalazi se i 11 medijskih kuća iz Vojvodine

Raspisan je i javni poziv domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima, kao i konzorcijumu pravnih ili fizičkih lica, za kupovinu 98,98 odsto ukupnog kapitala “Dnevnik” AD Novi Sad, po početnoj ceni od 7.397.012,62 evra. Rok za podnošenje prijava je 31. jul, do kada zainteresovani kupci mogu i da obiđu subjekat privatizacije. Otvaranje koverata s ponudom biće organizovano 3. avgusta u Agenciji za privatizaciju.

Polovina kapitala Javnog preduzeća radiodifuzne delatnosti “Radio Bačka” iz Bača procenjena je na 9.945 evra, a proglašeni kupac cenu plaća ođednom. Zainteresovani ponude podnose najkasnije do 10. avgusta, a otvaranje glavnog koverta održaće se 13. avgusta. Ukupna vrednost Javnog preduzeća Gradski informativni centar “Apolo” Novi Sad, jer se prodaje celokupna imovina, procenjena je na 174.912,40 evra, rok za podnošenje prijava je 30.jul, a ponude će biti otvorene 3. avgusta. Javno preduzeće za informisanje Radio- televizija Inđija iz Inđije prodaje se u celosti po ceni od 63.458 evra, rok za zahtev za otkup dokumenata je 23. jula, ponude se predaju do 30.jula, a otvaranje ponuda biće organizovano 3. avgusta.

Polovina Javnog preduzeća Centra za informisanje Novi Kneževac prodaje se po početnoj ceni od 235,05 evra. Rok za podnošenje prijava je 12. avgust, a koverte se ovaraju 14. avgusta. Inače, ukupna vrednost ovog javnog preduzeća, po oceni ovlašćenog procenitelja, na kraju prošle godine iznosila je 470,05 evra. Za 100 odsto kapitala Javnog preduzeća za radiodifuznu, novinsku i izdavačku delatnost “Radio Šid” iz Šida ponuđač treba najmanje da ponudi 6.928 evra, prijave da podnese do 7. avgusta, a koverte će biti otvorene 10. avgusta. Celokupna imovina JP Radio Subotica procenjena je na 40.030,32 evra, dok za podnošenje prijava je 6. a otvaranje ponuda 10. avgusta.

Celokupna vrednost JP za informisanje “Radio televizija Stara Pazova” iz Stare Pazove procenjena je na početnu cenu od 47.206 evra. Zahtevi za otkup prodajne dokumentacije podnose se do 4. avgusta,prijave do 11. a 13. avgusta biće otvorene koverte s ponudama. Za 100 odsto kapitala JP Radio Subotica ponuđači treba da daju najmanje 40.030,32 evra, zahtevi se podnose do 6. avgusta, a ponude otvaraju 10. avgusta. Prodaje se i celokupan kapital Javno informativnog preduzeća Radio i televizija Bačka Palanka iz Bačke Palanke po početnoj ceni od 9.818,41 evro. Zahtev za otkup prodajne dokumentacije podnosi se do 29. jula, ponude do 5., a koverte se otvaraju 7. avgusta.

Početna cena prodaje Javno radiodifuznog preuzeća “Radio televizija Pančevo” iz Pančeva je 87.142 evra, a prodaje se 100 odsto procenjene vrednosti kapitala. Prijave se podnose do 30. jula, a koverte otvaraju 3. avgusta. Informativni centar Bački Petrovac iz Bačkog Petrovca procenjen je na 8.672 evra. Podnošenje zahteva za početnu cenu kupovine celokupne imovine je 5. avgusta, a koverte se otvaraju 7. avgusta.

Za polovinu kapitala JP radio-difuznie delatnosti “Radio Sečanj” početna cena je 7.469,50 evra, rok za podnošenje prijava je 30. jul, a koverte se otvaraju 3. avgusta.

Agencija za privatizaciju saopštila je juče da priprema objavu javnog poziva za učešće u privatizaciji još osam medijskih preduzeća. Reč je o TV Pirot, NIP Pančevac iz Pančeva, “Reč naroda” iz Požarevca, Radio Barajevu, “Nedeljnim novinama” iz Bačke Palanke, “Glasu Podrinja” iz Šapca, “Našem glasu” iz Smedereva i preduzeću IPC “Kula” iz Kule.

 

Novinari bez posla, ali sa šansom

Po rečima generalnog sekretara Udruženja novinara Srbije Ninoslava Brajovića, privatizacija medija nije idealno rešenje, ali ih može dovesti u ravnopravnu tržišnu konkurenciju.

– Privatizacija je praktično tek sada ušla u završnu fazu. Imamo 39 od 74 medija za koje je upućen javni poziv, pa prema tome, onaj ostatak, od 34 do 73 medija, većinom će biti likvidiran, jer za njih agencija od lokalne samouprave nije dobila neophodnu dokumentaciju – objašnjava Brajović i dodaje da je do sada od oko 2.150 zaposlenih novinara i medijskih radnika njih 300 podnelo zahtev za socijalni program Vlade Srbije. Kako kaže, nesreća je i u tome što država nije u stanju da realizuje ono što je čak i zakonom propisala – da se sve što je potrebno za privatizaciju obavi do 1. jula.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend