30. sep 2015.

Dodeljene nagrade za izveštavanje o sivoj ekonomiji

Novinarka RTS-a Tamara Tankosić na uručenju nagrade, foto: Medija Centar Beograd

Novinarka RTS-a Tamara Tankosić na uručenju nagrade, foto: Medija Centar Beograd

Siva ekonomija jedan je od većih problema koji opterećuju mala i srednja preduzeća i nanose veliku štetu, te je neophodno rešavati ga sistemski, poručeno je sa skupa na kojem su dodeljene novinarske nagrade za izveštavanje „I ja kažem NE ilegalnoj trgovini“. Dobitnica nagrade i novinarka RTS-a Tamara Tankosić

Dobitnica nagrade Marija Vučić iz Južnih vesti koja je pisala o prodaji rezanog duvana i alkohola na pijacama, utaji poreza, neizdavanju fiskalnih računa i radu na crno, rekla je da su visoki nameti i porezi stvari koje guraju u sivu ekonomiju, prenosi Beta.

Vučićeva je rekla da se na platu od 25.00 dinara plaćaju nameti od 10.000 do 15.000, što je neodrživo za privatnika.

Nagrade „I ja kažem ne ilegalnoj trgovini“ dobili su i Dijana Subotički Miletić iz kikindske televizije, novinarka RTS-a Tamara Tankosić, Marko Smiljković iz internet portala Građanin, dopisnik B92 iz Leskovca Branislav Ilić i novinar Večernjih novosti Marko Lopušina.

Ivan Radak iz Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj (NALED) rekao je na skupu da je istraživanje NALED-a pokazalo da je privrednicima siva zona veći problem od poreza i doprinosa na zarade.

Istraživanje je pokazalo da siva ekonomija smanjuje prihode čak do 30 odsto, da smanjuje promet, primorava na otkaze i zatvaranje zbog nelojalne konkurencije.

Kako je naveo, preduzetnici osećaju da raste broj neregistrovanih firmi, te je neophodna konkretna akcija za sprečavanje sive ekonomije.

Radak je rekao da je među privatnicima manjak poverenja u sistem i sankcionisanje sive ekonomije, kao i da je palo poverenja u državu.

Na skupu je rečeno da je neophodno da i građani prijavljuju firme koje su u sivoj zoni, jer je šteta koju one nanose državi i građanima ogromna.

Rukovodilac Centra za mala i srednja privredna društva, Privredne komore Srbije, Aleksandar Gračanac istakao je da postoji strategija za suzbijanje sive ekonomije i da je Vladi Srbije predloženo donošenje posebnog zakona o tome.

„Ovaj problem se mora posmatrati sistemski i tako ga treba i rešavati i sva ministarstva moraju da budu uključena u rešavanje tog problema“, rekao je Gračanac.

Menadžer nevladine organizacije „Eneka“ Milivoje Jovanović rekao je da nisu dovoljne samo kazne, već su neophodne i stimulativne mere za prelazak iz sive ekonomije u legalne tokove.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend