20. dec 2014.

Društvene mreže paravan za nasilje

72281634354908c6c194fc163078252_640x371Pretnje na društvenim mrežama sve su češća pojava, a među poslednjim slučajevima su pretnje upućene direktorki Instituta za kriminološka istraživanja.

Nekada se pretilo licem u lice, danas se pretnje šalju mejlovima i putem društvenih mreža, a u poslednjih nekoliko godina, pored psihičkog i fizičkog nasilja, veoma je izraženo digitalno nasilje.

Zbog ozbiljnih pretnji koje je dobila tokom noći, Ljubinka Kron bila je prinuđena da ugasi nalog na Tviteru.

“Svaka pretnja je pretnja, prema tome zavisi od toga da li je ozbiljnija,manje ozbiljna, a o čemu se zapravo radi je stvar procene onih koji treba da ispitaju. Moguće je da se pošiljaoci takvih pretnji pronađu, na osnovu onoga kome se preti, čime se preti, čime se bavi, zašto bi mogao da bude meta takvih napada ili tome slično. Ako neko želi nešto onda on može i mnogo konkretnije nešto da preduzme može i više umesto žbuna koji se zove Tviter, iako se nažalost za pretnje sve više koriste drustvene mreze”, navodi kriminolog Zlatko Nikolić.

Od uvreda i pretnji putem Fejsbuka i Tvitera niko nije pošteđen pa je u poslednje vreme sve više javnih ličnosti koje podnose krivične prijave. U odnosu na 2010. godinu digitalno nasilje je u značajnom porastu. Postoje dve kategorije pretnji javne, ali i kroz privatne poruke.

“Te pretnje su ozbiljnije shvaćene jer pogotovo ako ne znamo odakle dolaze čine jedan pritisak na to šta mi pišemo, o čemu mi govorimo i koje mi teme pokrećemo. Ono što uvek može da bude rezultat toga je da se sa tim izađe u javnost, najvažnije je snimanjem poruke da ostane zabeležena, a druga važna stvar je da se sa tim izađe u javnost”, smatra Miloš Đajić iz Centra modernih veština.

Milioni ljudi širom sveta, zavisnici su od društvenih mreža. U zavisnosti svakako prednjače mladi, koji često ismevanje pa čak putem društvenih mreža shvataju olako, a o njima se nažalost razmišlja prekasno, tek kada se dogodi ono najgore.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend