24. mar 2015.

Država finansira medije sa 2,46 milijardi dinara

Ukupna izdvajanja za finansiranje medija u ovoj godini predviđena budžetima gradova i opština, uključujući i sredstva predviđena konkursima Ministarstva kulture i informisanja i pokrajinskog Sekretarijata za kulturu i informisanje, iznose 2,46 milijardi dinara ili 20,5 miliona evra. U ovu sumu nije uračunato izdvajanje iz budžeta za javne servise RTS i RTV, Tanjug, Međunarodni radio Srbija, Filmske novosti, JP Panorama i JP TV Most iz Zvečana.

Ministarstvo kulture i informisanja kroz četiri konkursa izdvaja ukupno 164 miliona dinara za medijske projekte, a pokrajina Vojvodina izdvaja 441 milion dinara za šest konkursa. U taj iznos uračunata su i 72 miliona dinara finansijske podrške pokrajine RT Vojvodine.

Lokalne samouprave izdvajaju ukupno 1,85 milijardi dinara za sufinansiranje medija, i to za projektno sufinansiranje 931 milion dinara i za subvencionisanje javnih informativnih preduzeća, koja treba da budu privatizovana do polovine ove godine, 923 miliona dinara. U proseku, gradovi i opštine iz budžeta izdvajaju 1,1 odsto za lokalne i regionalne medije.

Najviše novca u odnosu na budžet izdvaja Opština Bujanovac – 3,9 odsto za subvencionisanje medija u svom vlasništvu, dok za projektno sufinansiranje najviše izdvaja Opština Novi Bečej – 2,75 odsto.

Ukupno 21 opština od ukupno 162 jedinice lokalne samouprave izdvaja više od dva odsto budžeta, kako je UNS apelovao, dok isto toliko opština ne izdvaja ni dinara za finansiranje medija.

U prilogu je tabela sa podacima o izdvajanju za finansiranje medija svih gradova i opština u Srbiji, uključujići Grad Beograd i 17 gradskih opština, bez Kosova i Metohije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend