19. feb 2016.

Država Radoicu Milosavljevića častila sa 107.500 evra

radoica_milosavljevic_1Kontroverzni biznismen Radoica Milosavljević od opštine Dimitrovgrad dobio je 13,2 miliona dinara (107.500 evra) subvencija za njegovu Radio-televiziju Caribrod u 2016. godini, iako je njen vlasnik u avgustu prošle godine postao za svega 18.600 evra

Milosavljević je lokalnu RTV Caribrod kupio kao jedini ponuđač i to mu je, prema evidenciji UNS, šesti lokalni medij u vlasništvu. Pre toga, Milosavljević je kupio RTV Pančevo, RTV Kragujevac, RTV Kruševac, TV Požega i Centar za informisanje Novi Kneževac.

Predsednik opštine Dimitrovgrad Zoran Đurov tvrdi da je Milosavljevićeva televizija dobila novac na javnom konkursu za sufinansiranje medija u 2016. godini kao jedina lokalna televizija koja ima program na bugarskom jeziku.

Manjine

– Od tih 13,2 miliona dinara 10 miliona ide na redovno informisanje, a tri miliona na program na maternjem jeziku bugarske manjine. Nas ne interesuje ko je vlasnik te televizije, ali moramo da imamo informisanje na jeziku nacionalne manjine. Samo ta televizija ima kadrovski potencijal za program na bugarskom jeziku i dok sam predsednik opštine neću dozvoliti da bugarska manjina ostane bez programa. Niko nije njima dao 13 miliona na gomili, već se sredstva isplaćuju svakog meseca i moraju da se opravdaju za prethodni – objašnjava Đurov.

Sufinansiranje

On dodaje da opština Dimitrovgrad nije sprovodila privatizaciju RTV Caribrod, već Agencija za privatizaciju, kao i da je pre privatizacije RTV Caribrod od opštine dobio više od 22 miliona dinara godišnje.

Direktor RTV Caribrod Miroslav Nackov ističe da je „logično“ da novac dobije jedini elektronski medij koji emituje program na bugarskom jeziku u tom delu Srbije.

– Novac smo dobili kroz dve mere sufinansiranja projekata za proizvodnju medijskih sadržaja iz oblasti informisanja. Po prvoj meri, za projekat „Informisanje građana opštine Dimitrovgrad putem radio Caribroda“ dobili smo 2,6 miliona dinara. Za drugi projekat „Informisanje građana opštine Dimitrovgrad na bugarskom jeziku putem TV Caribrod“ dobili smo 10,6 miliona – kaže Nackov i dodaje da ne zna zašto se postavlja pitanje o tome.


Autor: S. T. 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend