19. feb 2016.

Podrška Dinku Gruhonjiću, predsjedniku NDNV

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari izražava punu solidarnost sa novinarom Dinkom Gruhonjićem, predsjednikom Nezavisnog društva novinara Vojvodine i najoštrije osuđuje pokušaje njegovog profesionlanog i ličnog denunciranja u srbijanskim medijima Infomer i TV Pink

Aluzije na Gruhonjićevo nacionalno porijeklo i korištenje izmišljenog imena ‘Sabahudin’, u medijskim sadržajima Informera i televizije Pink eklatantan su primjer govora mržnje i kršenja etičkog kodeksa, koje, u krajnjoj konsekvenci, može dovesti u pitanje njegovu ličnu i profesionalnu sigurnost.

Zabrinjavajuća je činjenica da se u medijskom prostoru Srbije kontinuirano pojavljuju huškački tekstovi ili reagiranja koja dovode u opasnost kolegu Gruhonjića, samo zato što se nekom mediju, vjerskoj instituciji ili političaru ne dopadaju njegovi kritički tekstovi. Prije nekoliko mjeseci sličnu hajku, baziranu na nacionalnom porijeklu i izmišljenom imenu, protiv Dinke Gruhonjića pokrenula je Spska pravoslavna crkva sa istom namjerom – da se spriječi Gruhonjićev novinarski rad i kritički odnos prema aktulenim zbivanjima u Srbiji.

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako ovakva postupanja zahtijevaju osudu novinarske zajednice cijele Srbije, kao i adekvatno reagiranje medijskih organizacija i pravosudnih institucija, čija je zadaća sankcioniranje govora mržnje u javnom prostoru.


Upravni odobor Udruženja/udruge BH novinari

1 komentar za: “Podrška Dinku Gruhonjiću, predsjedniku NDNV

  1. Mirka

    Govor mržnje prisutan je još uvek na svim prostorima bivše Jugoslavije nažalost.Time se uglavnom koriste glupi i neprosvećeni, ali su još opasniji zlonamerni koji iz toga izvlače ličnu korist. Ako država ništa ne preduzima protiv toga onda je više nego jasno ko njome upravlja.

    22. феб 2016. at 11:32

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend