22. sep 2015.

Dunja Mijatović o kršenju slobode medija

dunjamijatovicPredstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila da se u mnogim zemljama članicama OEBS-a i dalje beleže napadi na novinare

„U mnogim zemljama beleži se pogoršanje u poštovanju slobode medija, a vlasti ne priznaju da postoje problemi i ne pristaju na razgovor“, rekla je Mijatović na panelu u okviru godišnjeg sastanka o ljudskim pravima koji je danas počeo u Varšavi.

“Sve dok u zemljama OEBS-a novinarima prete, dok ih zatvaraju, napadaju ili prebijaju na ulicama, ne možemo se praviti da problem ne postoji, naglasila je Dunja Mijatović.

Ona je rekla da je godišnji skup o ljudskim pravima koji organizuje Kancelarija OEBS-a za ljudska prava i demokratske institucije (ODIHR) jedinstveni forum na kojem za istim stolom sede predstavnici vlada i civilnog društva i razgovaraju kako da se poboljša stanje u oblasti slobode medija i izražavanja.

Rekavši da je napad na redakciju francuskog nedeljnika Šarli ebdo događaj koji je bacio senku na sve zemlje članice OEBS i na vreme u kojem živimo, Mijatović je naglasila da je nasilje zbog različitog mišljenja neprihvatljivo i da počiniovci moraju biti kažnjeni.

Mijatović je rekla da je od poslednjeg sastanka zabeleženo više od 60 napada na novinare i medije i to u čitavom regionu OEBS.

Navodeći kao primer slučajeve zatvorenih i osuđenih novinara u Azerbejdžanu i drugim zemljama, Mijatović je rekla da “zatvaranje i kažnjavanje novinara koji su kritični prema vlastima mora biti tretirano kao otvoreni napad na slobodu medija.”

Pomenuvši i situaciju u Srbiji, predstavnica OEBS za slobodu medija kazala je da Komsija za istragu ubistva novinara daje rezultate, ali da “i dalje postoji preovlađujuća praksa nekažnjivoti za pretnje i napade na novinare koji se u proteklim godinama”..

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija koja je govorila i na otvaranju godišnjeg skupa o ljudskim pravima u Varšavi naglasila je da države članice OEBS-a moraju da poštuju obaveze koje su preuzele članstvom u toj organizaciji, uključujući i slobodu medija i izražavanja.

Ona je rekla da džave članice usvajaju zakone kojima se navodno štiti bezbednost, a u stvari se ograničava, posebno u oblasti slobode izražavanja ili poštovanja ljudskih prava ; naglasivši da mora da postoji otvorena debata o svim temama i da se kritički glasovi ne smeju gušiti.

Sloboda medija i izražavanja jedna je od glavnih tema dvonedeljng skupa o ljudskim pravima koji je organizovala Kancelarija OEBS-a za ljudska prava i demokratske institucije (ODIHR).

Početak skupa obeležio je i protest grupe mirovnih aktivista zbog zatvaranja novinara u Azerbejdžanu koji su u majicama sa likovima zatvorenih novinara stajali iza konferencijskog stola.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend