29. jul 2014.

EFJ zabrinuta zbog hitnog usvajanja medijskih zakona

efjlogoEvropska federacija novinara (EFJ) je zabrinuta zbog odluke Vlade Srbije da se set medijskih zakona usvoji po hitnom postupku, bez odgovarajuće rasprave i transparentnosti u procesu njihovog donošenja.

U pismu koje je EFJ danas uputila šefu Delegacije Evropske komisije u Srbiji Majklu Devenportu navodi se da su članice Evropske federacije novinara u Srbiji NUNS, UNS i SINOS obavestile EFJ da je Vlada Srbije u subotu usvojila tri zakona o medijima, i da će ove sedmice parlament o njima raspravljati po hitnom postupku.

EFJ ukazuje da novi medijski zakoni regulišu mnoga važna pitanja, kao što je privatizacija medija, o kojima treba organizovati konsultacije sa medijskim stručnjacima, novinarskim udruženjima i sindikatima.

NUNS, UNS i SINOS su centrali EFJ u Briselu preneli izjavu Devenporta da će “usvajanje seta medijskih zakona biti veliki korak napred u usklađivanju sa evropskim standardima” i da će uskoro biti poznat izveštaj Evropske komisije o skriningu za poglavlja 10 koje se odnose na medijsku sferu, navodi se u pismu EFJ upućenom Devenportu.

Delegacija EFJ je protekle sedmice boravila u Beogradu i razgovarala sa predstavnicima NUNS-a, UNS-a i SINOS-a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend