29. jul 2014.

UNS: Amandmani uslov za podršku medijskim zakonima

unslogoUdruženje novinara Srbije (UNS) prosledilo je svim poslaničkim grupama amandmane na Predlog zakona o javnom informisanju i medijima i Predlog zakona o elektronskim medijima. UNS traži da Zakonom o javnom informisanju i medijima bude propisana obaveza da opštine i gradovi obezbeđuju za projektno finansiranje javnog interesa u oblasti informisanja najmanje 2 procenta budžeta. Izuzetno, za gradove veće od 300.000 stanovnika, taj procenat ne sme biti manji od 1 odsto.

Smatramo da je sloboda informisanja važnija od finansiranja političkih stranaka.

UNS smatra da ukoliko ne bude propisan minimalan iznos preti opasnost da izlazak države iz medija izazove opšti pomor lokalnih medija od kojih bitno zavisi informisanje građana Srbije.

Za UNS nije prihvatljiv stav Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da bi propisivanje iznosa u budžetu lokalnih samouprava zadiralo u njihova ustavna prava jer je, na primer,

Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti predviđeno finansiranje političkih stranaka iz budžeta u tačno propisanom iznosu.

Smatramo da je sloboda informisanja važnija od finansiranja političkih stranaka.

UNS neće dati podršku medijskim zakonima ako ovaj amandman ne bude prihvaćen.

UNS takođe traži da Zakonom bude propisana obaveza da izdavači prijavljuju Registru medija donacije iz zemlje i inostranstva.

Nije dovoljno što Zakon obavezuje medije da prijavljuju pomoć države Srbije. Važno je da građani budu upoznati i koji mediji dobijaju pomoć drugih država i međunarodnih organizacija.

UNS smatra i da je neprihvatljiva odredba u Predlogu Zakona o elektronskim medijima po kojoj bi Regulator preuzeo neke od nadležnosti Saveta za štampu kao samoregulatornog tela, čime bi doveo u opasnost slobodu izražavanja i bio suprotan evropskim standardima u ovoj oblasti.

Amandmani na Predlog zakona o javnom informisanju i medijima

Amandmani na Predlog zakona o elektronskim medijima

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend