29. jul 2014.

NUNS i CUPS: Zakoni u skladu sa Medijskom strategijom

nunsfotoNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Centar za unapređivanje pravnih studija (CUPS) ocenili su danas da je set medijskih zakona, koji je na dnevnom redu tekućeg zasedanja parlamenta, u skladu sa osnovnim intencijama Medijske strategije.

NUNS i CUPS uputili su danas amandmane na zakone o medijima o kojima će sutra raspravljati Skupština Srbije.

„Iskreno se nadamo da će poslanici imati razumevanja za predložene amandmane i njihovim prihvatanjem učiniti medijske zakone još kvalitetnijim“, navodi se u saopštenju tih udruženja.

Uz žaljenje što su medijski zakoni upućeni u Skupštinu Srbije po hitnom postupku, NUNS i CUPS ipak smatraju da oni mogu biti poboljšani u pojedinim segmentima, te su uputili predloge amandmana poslaničkim klubovima svih parlamentarnih stranaka.

Ta udruženja su nakon analize predloga zakona ocenila da su predložena rešenja „u skladu sa osnovnim intencijama Medijske strategije i da je predlagač prihvatio najvažnije sugestije medijske zajednice“.

U predlozima zakoja je uvažena potreba zaštite interesa građana, pre svega u odnosu na pitanja izlaska države iz „vlasništva“ u medijima, odnosno njihove privatizacije, prelaska sa budžetskog na projektno finansiranje i transparentnosti vlasništva, piše u saopštenju.

Predlagač je prepoznao potrebu definisanja javnog interesa u sferi javnog informisanja, detaljnog regulisanja prava i obaveza medija i medijskih poslenika, adekvatnog regulisanja oblasti elektronskih medija i uređenja javnih servisa, smatraju NUNS i CUPS.

UNS: Amandmani uslov za podršku medijskim zakonima

Udruženje novinara Srbije (UNS) prosledilo je svim poslaničkim grupama amandmane na Predlog zakona o javnom informisanju i medijima i Predlog zakona o elektronskim medijima.

UNS u saopštenju traži da Zakonom o javnom informisanju i medijima bude propisana obaveza da opštine i gradovi obezbeđuju za projektno finansiranje javnog interesa u oblasti informisanja najmanje dva procenta budžeta.

Izuzetno, za gradove veće od 300.000 stanovnika, taj procenat ne sme biti manji od jedan odsto.

UNS smatra da ukoliko ne bude propisan minimalan iznos preti opasnost da izlazak države iz medija izazove opšti pomor lokalnih medija, od kojih bitno zavisi informisanje građana Srbije, ističe se u saopštenju.

Za UNS nije prihvatljiv stav Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da bi propisivanje iznosa u budžetu lokalnih samouprava zadiralo u njihova ustavna prava…

Za UNS nije prihvatljiv stav Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da bi propisivanje iznosa u budžetu lokalnih samouprava zadiralo u njihova ustavna prava jer je, na primer, Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti predviđeno finansiranje političkih stranaka iz budžeta u tačno propisanom iznosu.

„Smatramo da je sloboda informisanja važnija od finansiranja političkih stranaka. UNS neće dati podršku medijskim zakonima ako ovaj amandman ne bude prihvaćen“, naglašavaju u Udruženju novinara Srbije.

UNS takođe traži da Zakonom bude propisana obaveza da izdavači prijavljuju Registru medija donacije iz zemlje i inostranstva.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend