29. jul 2014.

„Transparentnost“ predlaže amandmane na Zakon o medijima

Nemanja Nenadić Foto: Fonet (Nenad Đorđević)

Nemanja Nenadić Foto: Fonet (Nenad Đorđević)

Transparentnost Srbije predložila je danas amandmane na Predlog zakona o javnom informisanju i medijima, pozivajajući poslanike da ih iskoriste, čime bi se, kako ocenjuju, obezbedio bolji uvid u izvore finansiranja medija.

Amandmani, na ukupno 12 članova Predloga zakona koji je u skupštinskoj proceduri, poslati su svim poslaničkim grupama, a iz „Transparentnosti“ navode da ih poslanici mogu koristiti kao svoje, u istom ili izmenjenom obliku.

Kako navode u „Transparentnosti“, amandmani se uglavnom odnose na pitanja u vezi sa borbom protiv korupcije, mada se predlažu i izmene Zakona koje se odnose na druga pitanja.

Programski direktor „Transparentnosti“ Nemanja Nenadić rekao je Tanjugu da predložene izmene predviđaju javnost izvora finansiranja medija i tiču se mogućih uticaja na uređivačku politiku.

„Najbitnija stvar zbog koje smo predložili amandmane tiče se mogućih uticaja na uređivačku politiku, koji proizilaze, ne iz samog vlasništva i državnog finansiranja, već iz okolnosti da neki izdavač ima dominantno finansiranje iz jednog izvora ili značajne pozajmice i poklone koji mu omogućavaju rad, a to bi trebalo da bude poznato kao i podaci o vlasničkoj strukturi i o finansiranju iz budžeta i drugih javnih izvora“, rekao je Nenadić.

Nenadić je naveo da se obezbeđivanjem pune transparentnosti vlasništva nad izdavačima medija, neće rešiti suštinski problemi jer, kako je dodao, neko može da otvori firmu sa skromnim kapitalom, a da se nakon toga medij finansira iz drugih izvora koji ostaju skriveni.

„Transparentnost“ je, dodao je Nenadić, predložila i da se u definiciju javnog interesa koja se ostvaruje kroz finansiranje medija, uključe i odredbe u vezi sa borbom protiv korupije i za postizanje odgovorne vlasti, praćenje tokova budžetskog novca…

„Očigledno je da ti drugi kanali finansiranja mogu jednako loše da se odraze na uticaj i uređivačku politiku i nije stvar u tome da se bilo šta zabrani, već da korisnici medijskih usluga znaju i te informacije“, smatra Nenadić.

On je rekao da se drugi set amandmana tiče dodele novca za finansiranje medija na konkursima i van njih, a da je „Transparentnost“ predložila da se podaci o tome objavljuju na internet stranici organa koji dodeljuje sredstva.

„Transparentnost“ je, dodao je Nenadić, predložila i da se u definiciju javnog interesa koja se ostvaruje kroz finansiranje medija, uključe i odredbe u vezi sa borbom protiv korupije i za postizanje odgovorne vlasti, praćenje tokova budžetskog novca…

„Bilo bi od velike koristi da se kao jedna od stvari koje će biti finansirane iz budžeta predvidi i podsticanje interesovanja građana za rad državnih organa, za kvalitet usluga koje pružaju i načine na koji raspolažu javnim sredsvima, jer to nije izričito navedeno u Predlogu zakona“, rekao je Nenadić.

On je dodao i da su predloženi amandmani na tragu Nacrta Zakona o transparentnosti medijskog vlasništva koji je pisan 2008. godine, ali i još uvek važeće državne Medijske strategije iz 2011. godine i Izveštaja o medijima koji je pre nekoliko godina objavio vladin Savet za borbu protiv korupcije.

Kako su naveli u „Transparentnosti“, skoro svi predloženi amandmani bili su dostavljeni resornom ministarstvu u sklopu javne rasprave o nacrtu navedenog zakona koja je održana početkom 2013. godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend