06. jul 2015.

Ekran čeka odbornike

Samo dva dana otkako je lokalni parlament doneo odluku o pokretanju postupka likvidicije JP RTV Ćuprija, Sindikat novinara tog javnog preduzeća, koji je podružnica SINOS, zatražio je reagovanje ministarke Kori Udovički, a od odbornika očekuje da se predomisle. Sindikat novinara Srbije smatra da je odluka nezakonita, a Zoran Matić, predsednik podružnice SINOS u RTV Đuprija, kaže da Skupština opštine shodno Zakonu o javnom informisanju, koji propisuje obaveznu privatizaciju svih medija jednostavno nije imala pravo tako da odluči…

Nigde ne piše da za privatizaciju postoji alternativa, u vidu likvidacije ili  stečaja, pa smo se obratili odbornicima od kojih zahtevamo da hitno preispitaju svoju odluku i ponište je.

Zbog hitnosti, predsednica SINOS Dragana Čabarkapa i ja zatražili samo da nas primi ministarka Kori Udovički  navodi Matić i precizira da je SO odlučila da likvidira RTV samo četiri dana posle dogovora sa predsednikom opštine da se Agenciji za privatizaciju  dostavi procena vrednosti, kako bi ovaj elektronski medij ušao u proces privatizacije.

Umesto toga, televizija je naprasno likvidirana.

Tačno je da Sindikat nije dao mišljenje o opštinskom programu tehnološkog viška, ni pozitivno, ni negativno, ali samo zato što je bio nepovoljan po radnike.

Vladin socijalni program, koji bi se realizovao posle privatizacije, bio je znatno bolji i po njemu bi radnici sa većim brojem godina staža dobili od 4.000 do čak 7.000 evra, dok su se opštinske otpremnine kretale oko 200.000 dinara objašnjava Matić, navodeći da trenutno ni Sindikat ne zna kakav je status zaposlenih.

Od 29 radnika, koliko ih je u RTV ostalo od kad je devetoro kolega prihvatilo opštinski program, neki su na godišnjem odmoru, neki rade, dok je drugima rečeno da ne dolaze na posao…

Nikakva rešenja još nisu dobili. Ćuprijom, inače, kruže priča da je lokalna vlast odlučila da likvidira „svoju“ televiziju iz straha da je ne kupi neko ko ne podržava ovde vladajuću „garnituru“…

Prekršeni zakoni

Direktor RTV Ćuprija po Zakonu je bio obavezan da Agenciji za privatizaciju dostavi procenu njene vrednosti. U suprotnom, predviđeni su krivično gonjenje i kazne, a što se tiče odbornika, i oni su pokretanjem postupka likvidacije prekršili Zakon o javnom informisanju i Zakon o privatizaciji  tvrdi Dragana Čabarkapa, predsednica Sindikata novinara Srbije (SINOS).

Preuzeto sa: UNS

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend