13. jun 2014.

EU je na strani slobode izražavanja

Majkl Davenport poručio da je sloboda govora fundamentalno pravo na kojem počiva demokratski poredak i da će EU uvek stati na stranu onoga kome je to uskraćeno.

„Sloboda govora nikad nije zagarantovana, za nju se treba boriti, čuvati je i štititi je“, rekao je šef delegacije EU u Srbiji na skupu „Blog open-close“.

DISKUSIJA NA TEMU CENZURE I AUTOCENZURE MEDIJA

Davenport je naglasio da demokratska država čiji je cilj ulazak u EU mora da obezbedi prostor u kojem niko ne sme da vrši pritisak na slobodu govora.

On je dodao da tvitovi, blogovi i postovi na Fejsbuku, iako formalno nisu priznati kao mediji, služe kao izvor informacija, tako da bi te informacije trebalo da važe ista pravila kao i za sve ostale, odnosno da budu tačne, proverene i u skladu sa zakonom.

Međutim, kako je dodao, tvitovi, postovi i blogovi mogu da se posmatraju i kao razgovori između ljudi u dnevnoj sobi ili kafiću tako da pokušaj ograničavanja takvog izražavanja jeste ravan pokušaju ogranicavanja prava na slobodno izražavanje.

„Ne smemo da dozvolimo da internet bude platforma za govor mržnje, ali se pojedincima koji ne ugrožavaju druge mora dozvoliti sloboda govora“, rekao je Davenport.

Prema njegovim rečima, u Srbiji su vidljiva tri fenomena koji utiču na slobodu govora – autocenzura, obaranje sajtova i zastrašivanje pojedinaca koji su nakon poplava bili zadržavani i hapšeni zbog komentara na društvenim mrežama.

Predstavnica Kancelarije OEBS-a u Beču Deniz Jaziđi je na istom skupu izjavila da je uloga vlade da osudi cenzuru i istraži takve slučajeve. „Hapšenje pojedinaca zbog izražavanja na mrežama ili van njih je neprihvatljivo. To ima zastrašujući efekat na slobodu govora, kao što smo videli ono može biti i obično dovodi do autocenzure“, rekla je Jaziđi u Beogradu.

Prema njenim rečima, svih 57 zemalja članica OEBS-a je prihvatilo uslove te organizacije, te ima obavezu da garantuje slobodu medija.

Ambasador SAD U Srbiji Majkl Kirbi je ohrabrio blogere i ljude na društvenim mrežama da kažu šta misle, da budu ponosni i da se ponašaju odgovorno. Dok je govorio, iz publike se čulo „Oslobodite Asanža, Snoudena“ , na šta je on rekao: „Nadam se da će vaš glas trajati još dugo“.

„Nekad je teško reći stvari koje nisu popularne, ali je to povremeno neophodno“, ocenio je Kirbi.

Zaštitnik građana Saša Janković ukazao je da je Vlada Srbije preduzela neke korake koji su shvaćeni kao napor da se suzbije sloboda izražavanja, ali su to gradjani prepoznali i ustali da brane svoju slobodu.

„U ovom momentu građani su ustali u odbranu slobode govora i ovo treba da bude velika lekcija za Vladu Srbije. Vlada će shvatiti gde su njene granice, šta su njene obaveze, da ne ugrožava slobodu, a kada je ugrožena, da je štiti čak i kad joj se ne sviđa šta gradjani govore“, kazao je Janković.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podsetio je da je sloboda izražavanja zagarantovana Ustavom.

„To ne podrazumeva samo da država treba da se uzdrži od ograničavanja slobode, već da kada vidimo fenomene koji ugrožavaju slobodu, aktiviramo celo društvo, ali u toj akciji država mora da prednjači“, naglasio je Šabić.

Za originalni tekst objavljen na sajtu b92 kliknite ovde.

Preuzeto sa: b92.net

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend