18. maj 2016.

Evropa se interesuje za smene u RTV

eu flagZa talas političkih smena u Radio-televiziji Vojvodine (RTV) zaintresovala se i Evropska unija, Savet Evrope i OEBS i u narednim danima u Beogradu bi trebalo očekivati sastanak povodom dešavanja na javnom servisu Vojvodine, saznaje Danas

Posle smena direktora programa, ostavke generalnog direktora i glavne i odgovorne urednice Prvog programa, smene su uručene urednicima informativnih emisija, a na njihova mesta postavljeni su pojedini ljudi koji su bili na čelu RTV-a tokom devedesetih. Takođe, prema nezvaničnim informacijama, iz programske šeme Dnevnika u pet biće izbačeno uključenje emisije „Pravi ugao“ LJubice Gojgić. Emisija „Radar“, čija je urednica Marina Fratucan, jedna je od onih emisija koja je na sastanku sa novim rukovodstvom označena kao neuravnotežena, pristrasna i neprofesionalna, ali kako nam je kratko rekla, ovi epiteti ostali su neobrazloženi.

Novinarka informativne redakcije RTV-a Vanja Đurić za Danas je navela da su svi urednici smenjeni sa slično lošom argumentacijom kao i u slučajevima programskog direktora Slobodana Arežine i generalnog direktora Srđana Mihajlovića – da do sada nisu ostvarivali funkciju javnog servisa, da nisu izveštavali profesionalno i izbalansirano i da oni žele da promenama to postignu.

– Rekli su nam i da smo emitovali „naručene izveštaje“, što mi tvrdimo da nije tačno – zaključila je Đurić.

Čak 77 zaposlenih na RTV-u je poslalo pismo javnosti u kojem protestuju zbog smena već u prvoj nedelji rada rukovodstva, ističu zabrinutost i upozoravaju javnost da je opstanak RTV-a doveden u pitanje. Novinarska i medijska udruženja najoštrije su osudila nove smene na Radio-televiziji Vojvodine i ističu da su one posledica političkog pritiska i instrumentalizacije ovog javnog servisa od strane vlasti.


Opširnije u sutrašnjem izdanju Danasa

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend