13. jun 2014.

Evropska federacija novinara osudila hapšenje novinara zbog kritike na fejsbuku

Preuzeto sa sajta NUNS-a

efjEvropska federacija novinara (EFJ) podržala je protest NUNS-a povodom hapšenja novinara RTV Mladenovac Dragana Nikolića zbog kiritičkog komentara na fejsbuk profilu.

„Proizvoljno privođenje i ispitivanje profesionalnog novinara pokazuje pogoršanje medijskih sloboda u Srbiji i sve veći politički pritisak sa kojim se suočavaju novinari”, navodi se u saopštenju Evropske federacije novinara povodom privođenja novinara Dragana Nikolića iz RTV Mladenovac na informativni razgovor u policiju.

U saopštenju se navodi da je EFJ obaveštena da je novinar Dragan Nikolić priveden u policiju gde je ispitivan po prijavi poslanika Srpske napredne stranke Milorada Cvetanovića koji ga optužuje da je komentarom na svom fejsbuk nalogu povredio dostojanstvo visokog funkcionera Gorana Vesića.

EFJ podržava saopštenje NUNS-a u kojem se podseća da je sloboda izražavanja garantovana Ustavom Srbije, zakonom o javnom informisanju, kao i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.
Vlada Srbije mora da zaustavi klimu straha i da omogući novinarima da slobodno i samostalno rade, naglašava EFJ.

EFJ će uputiti zahtev srpskom premijeru Aleksandru Vučiću da konsultuje novinarska udruženja i sindikate pre nego što bilo koji medijski zakon bude upućen na razmatranje i usvajanje u Skupštini. „Samo dijalozima sa novinarskim udruženjima i sindikatima može se povratiti klimu poverenja u Srbiji“, smatra EFJ.

Evropska federacija novinara okuplja više od 60 novinarskih udruženja i sindikata u 40 država Evrope sa više od 320.000 članova.

Sekretarijat NUNS-a

Za originalni tekst na sajtu NUNS-a, kliknite ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend