14. okt 2015.

Fejsbuk na kratko vreme zabranio rečenicu “svi će saznati”

678582_fejsbuk-1_ffNa Fejsbuku je više od jedan dan bila blokirana rečenica: “svi će saznati”. Sama rečenica, iako ima zlosutan prizvuk, nema razloga da bude blokirana, pa tako su kasnije i izvori iz kompanije otkrili da je ipak posredi samo greška

“U pitanju je greška na našem spam filteru i naši inženjeri su rešili problem”, objasnila je za “Hafington post” Melani Insajn iz odeljenja za bezbednost komunikacija na Fejsbuku.

“Neprekidno ažuriramo pravila koja koristi naš sistem za suzbijanje nepoželjnih poruka, a ova rečenica je greškom upala u kombinaciju”, dodala je ona.

Insajnova nije znala koliko je rečenica tačno bila zabranjena. U petak je neko na sajtu Question.com postavio pitanje: “Zašto ne mogu da postujem “svi će saznati” na Fejsbuku?”. Drugi korisnik je odgovorio da ni on nije mogao da postuje rečenicu kao status.

U nedelju je “Reddit” obilovao komentarima korisnika koji istu rečenicu nisu mogli da postuju kao status ili u komentaru.

Pre nego što je Fejsbuk ispravio grešku, i “Hafington post” je pokušao da je postuje i primio sledeću poruku:

678583_fejsbuk-2_ffAkcija blokirana

Naši bezbednosni sistemi su registrovali da mnogi ljudi postuju isti sadržaj, što bi moglo da znači da je reč o spamu. Molimo vas da probate sa drugim postom.

Ako mislite da je u pitanju greška, molimo vas da nas obavestite.

Čak i slanje poruke u privatnoj poruci predstavljalo je problem. “Kada smo prvi put poslali poruku ‘svi će saznati’ činilo se da je prošla, ali u svim sledećim pokušajima je blokirana”, navodi “Hafington post”.

Najmanje dva korisnika “Redita” primili su poruku o blokiranju poruke koja se, kako se činilo, odnosila na “lajkovanje” posta.

Jedan korisnik je naveo da je poruku o blokiranju dobio nakon što je bezuspešno pokušavao da postuje komentar: “Svi će saznati”.

“Lajkovao sam sliku pet minuta ranije bez poruke, a ovo se pojavilo kada sam postovao komentar, pa mi nije jasno zašto bi me upozoravali zbog lajkovanja tog posta”, naveo je on.

Autor: M. A.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend