03. jun 2016.

Fini: Smene u RTV zabrinjavajući signal

Džulija Fini, Foto Z. Kršljanin

Džulija Fini, Foto Z. Kršljanin

Ambasadorka Australije Džulija Fini rekao je u Novom Sadu da smene urednika i novinara koje su se nedavno desile na Javnom servisu Radio televiziji Vojvodine šalju zabrinjavajući signale koji ne doprinose demokratskim vrednostima, kao ni težnjama Srbije da se priključi EU

Fini je povodom nedavnih smena urednika i novinara te medijske kuće, zbog čega su i protesti organizovani, rekla da se nada da će biti obezbeđena veća transparentnost procesa, kako bi novinari bili zaštićeni od toga da budu „instrumenti politike“.

„Integritet novinara se mora sačuvati po svaku cenu“, rekla je Fini na predstavljanju Bele knjige posvećene konkursnom sufinansiranju medija u Srbiji i dodala da se to posebno odnosi na Javne servise.

Kako je objasnila, javni servisi u zemljama u tranziciji imaju posebnu težinu u medijskom prostoru, a vlast i cela država treba u potpunosti da podržavaju nepristrasnu ulogu Javnih servisa RTV i RTS, jer su oni „prva vrata ka informacijama za javnost“.

„Uređivačka politika javnih servisa treba da bude u potpunosti nezavisna, kako bi ispunili svoju ulogu, koja sa sobom donosi i veliku odgovornost prema javnosti“, kazala je Fini.

Prema njenim rečima, od kada je došla u Srbiju, neprestano sluša pozitivne komentare o kvalitetu programa na pokrajinskom javnom servisu RTV i izrazila nadu da će se taj pozitivan trend nastaviti i „u vremenima koja dolaze“.

Dodala je da Australija snažno podržava slobodu medija i unapređenje pravnog okvira za povećanje te slobode.

„Slobodni mediji su osnovni stub svakog demokratskog društva. Sloboda izražavanja i mišljenja omogućava da se čuju različiti glasovi, bilo da podržavaju ili kritikuju vlast, kako bi se celokupno društvo uključilo u donošenje odluka“, objasnila je Fini.

Bela knjiga konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja rezultat je projekta Medijske koalicije, obuhvata period od aprila 2015. do aprila 2016. godine, a izrađena je uz podršku ambasada Australije i Velike Britanije.

Medijsku koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvno novinara Vojvodine, Lokal pres i ANEM.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend