20. apr 2016.

Franko Simatović se nije pojavio na suđenju za ubistvo Ćuruvije

Slavko-Curuvija-CenzolovkaPredsednica sudskog veća Snežana Jovanović objasnila je da je sud tek juče obavešten da Simatović uopšte nije primio sudski poziv. Advokati odbrane su predložili da se samo pročita Simatovićev iskaz iz istrage i da se on više ne poziva, ali se tome usprotivio tužilac

Franko Simatović, bivši pomoćnik načelnika Resora državne bezbednosti (RDB), koji je danas trebalo da svedoči na suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, nije se pojavio u Specijalnom sudu. Predsednica sudskog veća Snežana Jovanović objasnila je da je sud tek juče obavešten da Simatović uopšte nije primio sudski poziv.

Za ubistvo Ćuruvije 11. aprila 1999. godine optuženi su bivši načelnik RDB Radomir Marković, bivši načelnik beogradskog centra RDB Milan Radonjić, kao i bivši pripadnici te službe Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu.

Zora Nikodinović Dobričanin, advokat Radonjića i Romića, predložila je potom, govoreći u ime svih advokata odbrane, da se radi ekonomičnosti postupka samo pročita Simatovićev iskaz iz istrage i da se on više ne poziva na sud. Tome se usprotivio zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić, rekavši da smatra da je ovog svedoka ipak neophodno saslušati. Predsednica veća je najavila da će veće odlučiti o tom predlogu odbrane.

HAG KAO MOGUĆI IZGOVOR

Rajko Danilović, zastupnik oštećene Branke Prpe, koja je bila sa Ćuruvijom u trenutku ubistva, kaže da je, prema njegovim saznanjima, Simatović u Srbiji.

„To što danas nije došao ne znači ništa drugo od onoga što je rečeno – da nije uredno pozvan. Istovremeno, on ima pravo, prema pravilima Haškog tribunala, i da odluči da ne daje izjave pred našim sudovima jer je njemu obnovljen postupak u Hagu“, objasnio je Danilović za Cenzolovku.

I Slobodan Ružić, zastupnik porodice Ćuruvija, rekao je da još nije sigurno će se Simatović pojaviti na sledećem ročištu.

„Da podsetim, on se 2007. godine, u istrazi koja je vođena protiv tada N. N. lica za ubistvo Slavka Ćuruvije, pozvao na pravo da ne daje iskaz u domaćem postupku“, kazao je Ružić.

Milorad Ulemek, nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije, u izjavi da je Marković krajem marta 1999. od njega tražio da „ukloni jedno lice koje trenutno svojim neprijateljskim delatnostima ozbiljno ugrožava bezbednost države“, pa je kasnije zaključio da je reč o Ćuruviji, naznačio je da se tom prilikom susreo sa Markovićem u Simatovićevoj kancelariji i u njegovom prisustvu.

Upravo je ova Ulemekova izjava ponovo intenzivirala istragu o ubistvu posle više godina zastoja i omogućila da do suđenja uopšte dođe. Simatović, bivši haški optuženik, koji je zajedno sa Markovićevim prethodnikom na mestu načelnika RDB Jovicom Stanišićem prvostepeno oslobođen optužbi za zločine protiv čovečnosti tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, u istrazi je rekao da je „moguće da je video Legiju početkom bombardovanja u prostorijama koje je koristila Služba“.

U optužnici se navodi da je Simatović kum trećeoptuženog Miroslava Kuraka, kojeg Tužilaštvo tereti da je neposredni izvršilac ubistva. Simatović je osnivač i prvi komandant Jedinice za specijalne operacije, u kojoj je neko vreme radio i Kurak.

Sudija Snežana Jovanović najavila da će na ročišta zakazana za maj ponovo pozvati Franka Simatovića, kao i još neke svedoke koji su do sada pozivani, ali iz različitih razloga nisu saslušani

Prema podacima sa baznih stanica mobilne telefonije iz vremena ubistva, Simatović i Kurak su na dan ubistva Slavka Ćuruvije razgovarali dva puta. Radonjić je sa pomoćnikom načelnika RDB toga dana razgovarao jednom. Sam Simatović je u iskazu datom 2014. godine potvrdio da je u vreme ubistva Ćuruvije imao telefonsku komunikaciju sa Kurakom.

Pošto je Simatović bio jedini za danas predviđeni svedok, sudiji Snežani Jovanović preostalo je samo da sasluša jedan procesni predlog odbrane pre nego što zaključi ovo ročište.

Zora Nikodinović Dobričanin je, naime, ponovo zatražila da se njeni klijenti, koji su u pritvoru od januara 2014. godine, puste na slobodu, ponovivši da za njihov dalji ostanak u pritvoru nema zakonskog opravdanja. Posle kraće pauze, sudsko veće je odbilo ovaj zahtev.

Sledeća ročišta su zakazana za 16, 17. i 18. maj, za kada je sudija Jovanović najavila da će ponovo pozvati Franka Simatovića, Aleksandru Radojičić, načelnicu prislušnog odeljenja beogradskog centra RDB, koja je trebalo da svedoči u ponedeljak, ali se opravdala bolešću, kao i još neke svedoke koji su do sada pozivani, ali iz različitih razloga nisu saslušani.

ZAGONETNI PODNESAK MILANA RADONJIĆA

Na samom početku ročišta, sudija Snežana Jovanović obavestila je prisutne da je neposredno pre započinjanja pretresa primila podnesak okrivljenog Milana Radonjića u kome je naznačeno da se dostavlja zbog „postojanja doze straha za porodicu i sebe lično, zbog pitanja uticaja primene sile na svedoka“.

„Sa čije strane je ta primena sile, to nije jasno u ovom podnesku“, rekla je Jovanovićeva.

Radonjićev advokat Zora Nikodinović Dobričanin objasnila je u izjavi za Cenzolovku da je reč o tekstovima u Politici i Blicu.

„U njima se pominje izvesni Filipović čiji je povratak u zemlju pretnja svedocima u ovom postupku. Zato je Radonjić podneo podnesak da Tužilaštvo ispita o čemu se tu radi“, rekla je Zora Nikodinović Dobričanin.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend