27. apr 2016.

Fridom haus: Srbija zabeležila pad u slobodi medija

press_print_novine_mediji_thinkstockSrbija se nalazi među 19 zemalja sa najvećim padom slobode medija u 2015. godini, i zabeležila je pad od pet poena u odnosu na prethodnu godinu, prema danas objavljenom izveštaju međunarodne organizacije Fridom haus (Freedom house) koja je i ove godine svrstala Srbiju u listu delimično slobodnih zemaja po pitanju medija

Srbija je sa 45 poena na rang listi u Evropi na 36. mestu po medijskim slobodama, a na 87. mestu na globalnoj rang listi. Prošle godine je imala 40 poena i bila 80 na globalnoj listi listi, što znači da je pala za sedam mesta u globalnom rangiranju. U rangiranju Fridom hausa nula poena je najbolja, a 100 poena najgora ocena.

Među zemljama u regionu koje su na globalnoj rang listi ispod Srbije su Bosna i Hercegovina (104), Albanija (106), Makedonija (136), i Kosovo (96) koje je posebno rangirano u izveštaju Fridam hausa. Iznad Srbije u regionu su Hrvatska (84), Crna Gora (80) i Bugarska (78).

Među zemljama koje su najviše nazadovale po slobodi medija sa istim padom kao Srbija, od pet poena, su još i Francuska i Jemen, a na tom spisku iz Evrope se nalaze još i Mađarska, koja je pala za tri poena i Makedonija koja je nazadovala četiri poena.

Od 199 zemalja i teritorija razmatranih 2015, ukupno 62 su procenjene kao slobodne (31 odsto), njih 71 (36 odsto) je rangirano kao delimično slobodno, a 66 (33 odsto) kao neslobodne, navodi se u izveštaju Fridom hausa.

Kako se navodi u izveštaju pad u slobodi medija u Srbiji posledica je „neprijateljske retorike vlade (premijera Aleksandra) Vučića prema istraživačkim novinarima, prijavljene cenzure novinara i medijskih kuća, i smanjenja raspoloživosti kritičnog i nezavisnog izveštavanja“.

Nasilje i izbeglička kriza dominirali su vestima u Evropi 2015. godine ali su takođe uticali na to kako se izveštava o događajima, piše u izveštaju Fridom hausa.

„Iako nisu bili tako dramatični kao ubistva novinara Šarli ebdoa napadi na novinare od strane raznih napadača na Zapadnom Balkanu doprineli su opštem padu medijskih sloboda u tom regionu“, piše u izveštaju i dodaje se da su „u Srbiji brojni novinari bili izloženi fizičkim napadima što je doprinelo povećanju autocenzure u sektoru medija“.

Napadi i pretnje smrću u Makedoniji i BiH takođe zabrinjavaju, a brojni napadi su prijavljeni protiv novinara koji su istraživali korupciju vlade, navodi se u izveštaju. Ostaju ozbiljna pitanja o tome da li su vlade tih zemalja iskrene kada objavljuju rešenost da se pridržavaju evropskih normi kada je reč o medijskim slobodama i nezavisnosti, piše Fridom haus.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend