07. maj 2015.

Ministar Gašić neprimerenim ponašanjem onemogućio nastavak kontrole rada VBA

576753_sasa-jankovic200215ras-foto-emil-conkic012_fMinistar odbrane Bratislav Gašić danas je neprimerenim ponašanjem i najprizemnijim neistinitim opaskama i primorao zaštitnika građana Sašu Jankovića da prekine kontrolnu posetu Vojnobezbednosnoj agenciji, u momentu dok je direktor Agencije u svemu sarađivao sa ombudsmanom Jankovićem i stavljao mu na uvid do sada nepokazana dokumenta Agencije o događaju tokom Parade ponosa

Pre nego što je ministar Gašić uvredama primorao Zaštitnika građana i njegove saradnike da napuste sastanak sa direktorom VBA, general Petar Cvetković pokazao je Zaštitniku operativni dokument br. 44-123 od 7. 10. 2014. godine, označen kao strogo poverljiv, koji sadrži detaljne izjave koje je troje građana dalo pripadniku VBA o početku i toku incidenta u kome su povrede dobili brat predsednika Vlade i više drugih lica. Taj dokument nije dostavljen Tužilaštvu, niti je njegova sadržina navedena u dokumentima koje je VBA dostavila tužilaštvu, rečeno je.

Cvetković je Zaštitniku građana izjavio i da je naredbu o angažovanju VBA u slučaju tokom parade ponosa dobio usmeno od ministra Gašića, „nekoliko dana“ nakon događaja, zajedno sa rukovodiocem Uprave Vojne policije i da ne zna da li je naredba kasnije došla i pismeno, mada zaštitnik građana ima saznanja da jeste.

Ponašanje ministra Gašića, koji je zaštitnika građana nenajavljeno dočekao u kabinetu direktora VBA, na početku i tokom sastanka bilo je ispod svakog institucionalnog, pa i elementarnog nivoa pristojnosti. Ministar je prvo ponovo osporavao zakonsko ovlašćenje Zaštitnika građana da pristupi dokumentaciji o slučaju, govorio o njegovim navodnim „političkim ambicijama“, predlagao mu da svoja ovlašćenja iskoristi u svom privatnom slučaju, prekidao razgovor direktora VBA i Zaštitnika građana i konačno rekao Zaštitniku građana da je vojsku služio „u kantini, kafe kuhinji Svetka Kovača“.

Sastanku su prisustvovali i viši savetnici u stručnoj službi Zaštitnika građana Nataša Miljković i Marko Jovanović, te pukovnik Vladimir Marinković iz VBA.

1 komentar za: “Ministar Gašić neprimerenim ponašanjem onemogućio nastavak kontrole rada VBA

  1. Igor

    Samo se nadam da će doći dan da ovaj keramičar odgovarati za svoja dela pred sudom

    07. мај 2015. at 17:59

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend