07. maj 2015.

Glasovi andergraunda: Ko je i kako pravio jugoslovensku omladinsku štampu

Štampa na zidu: Pero Kvesić, Lazar Stojanović, Marko Zubak i Dragan Ambrozić

– Ranije je štampa morala prvo proći javnog tužioca, pa je tek onda mogla ići u izradu, bila je pod nekom vrstom ustavne kontrole. Na nama je bilo da budemo hrabri, smeli i da ove slobodne ideje predstavimo i široj publici – rekao je Dragan Ambrozić, otvarajući izložbu „Jugoslovenska omladinska štampa kao andergraund pres“ Marka Zubaka u Domu omladine

Autor izložbe Marko Zubak kaže da je za postavku odabrao novine i druga glasila nastajala od 1968. do 1972. godine, iz pionirskog razdoblja omladinske štampe, ističući njen daleko veći značaj od onog koji joj je pridavan u vreme kada je objavljivana.

– Dom omladine je baš prikladan prostor za predstavljanje ove izložbe, zato što je ona posvećena publikacijama objavljivanim pod okriljem studenskih i omladinskih organizacija – napomenuo je Zubak.

Zubak dodaje i da je omladinska štampa bila polje različitih eksperimenata i prostor za razne radikalne pokrete, pa bi postavka mogla da se posmatra i kao svojevrsna interpretacija načina na koji se omladinska štampa pretvara u relevantnu štampu.

Ogovorni urednik programa Doma omladine Dragan Ambrozić ističe da se u postavci mogu videti i ideje koje se nikad nisu probile u javnost.

Reditelj Lazar Stojanović, i sam nekadašnji novinar u omladinskoj štampi, podsetio je kako se u to vreme pisalo.

– Tada nije bilo mobilnih telefona, kompjutera i još mnogo čega. Kada napišete nešto i predate svom uredniku, a on vam prepravi tekst na par mesta, osuđeni ste bili da sve ponovo prekucavate, slovo po slovo – objasnio je Stojanović.

Pero Kvesić, novinar i strip-crtač, veče je završio pričanjem anegdota vezanih za njegov period rada u omladinskoj štampi.

 Foto: M.R.Kosanović 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend