07. maj 2015.

Saši Jankoviću uručena nagrada Evropskog pokreta

Sasa-Jankovic-Tanjug-Sava-RadovanovicZaštitniku građana Saši Jankoviću uručena je nagrada Doprinos godine Evropi za 2015. koju dodeljuju Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i Međunarodni evropski pokret.

Predsednik EPuS-a Vlastimir Matejić rekao je da je Janković svojim radom doprineo u značajnoj meri uvođenju evropskih standarda u ostvarivanje prava građana i time direktno pripremi zemlje za otvaranje pregovora i to u nekim od najzahtevnijih poglavlja, poput poglavlja 23 koje obuhvata reformu javne uprave i osnovna prava.

Matejić je rekao da su rezultati zaštitnika građana posebno u protekloj godini ostvarivani u atmosferi negativne kampanje

„Zapanjujući pokušaj diskvalifikacije značaja i nezavisnosti institucije zaštitnika građana i ličnosti Saše Jankovića su promašeni, ali opasan poduhvat, koji služi da se skrene pažnja javnosti sa zabrinjavajuće činjenice da se izvršna vlast u više navrata oglušila o zahteve zaštitnika građana“, rekao je on.

To je prema njegovim rečima samo potvrdilo potrebu za delovanjem zaštitnika građana.

„Dodeljivanjem priznanja Doprinos godine Evropi Saši Jankoviću želimo da mu zahvalimo na njegovoj nepokolebljivosti i požrtvovanom zalaganju za demokratiju i uvođenje evropskih standarda i vladavine prava u Srbiji“, rekao je Matejić

Neki koriste evropske vrednosti, iako ne veruju u njih

Janković je rekao da danas svi govore o Evropskoj uniji i njenim vrednostima poput vladavine prava i transparentnosti, a da ih neki koriste, iako ne veruju u njih, kako bi dobili legitimitet.

On je dodao da je demokratija takva da njene mehanizme i snagu može da koristi svako, pa i onaj ko prezire njene vrednosti.

„Uveren sam da najveću opasnost za istinsku demokratiju danas ne predstavljaju terorizam i ekonomska kriza, već zaposedanje, obesmišljavanje, zloupotreba, kameleonsko prisvajanje od onih koji te vrednosti i mehanizme treba da zaštite“, rekao je on.

On je ocenio i da građani ne treba da menjaju mentalitet, da Srbija ima šta da ponudi i da je posao vlasti da izvuče ono najbolje od građana, a da loše suzbije.

Ovo je drugi put da Saša Janković kao zaštitnik građana dobija nagradu Doprinos godine Evropi, koja se dodeljuje od 2002. Ta nagrada mu je prethodni put dodeljena 2012. godine, kada ju je podelio sa poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubom Šabićem.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend