24. dec 2015.

Georgiev: Vučić kriminalizuje sve koji ne misle kao on

slobdan-georgiev-1-n1-Novinar BIRN-a Slobodan Georgiev ocenio je, gostujući u Novom danu televizije N1, da su Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka doveli do toga da u Srbiji više nema pravog dijaloga

Georgiev smatra da je Vučićev ideal oduvek bio da bude urednik medija, i da mu se ta želja sada na neki način ispunila. Premijer, međutim, nije zadovoljan jer postoje glasovi koji ne izvržavaju njegove naredbe, kaže gost Novog dana.

“Vučić je doveo do toga da u Srbiji nema pravog dijaloga, kriminalizovao je sve one koji ne misle kao vladajuća stranka. Svi koji ne misle kao on su zapravo deo neke korupcije ili organizovanog kriminala – to je tako predstavljeno u javnosti. Ko god je bilo šta rekao protiv ove vlade, SNS ih je u svojim saopštenjima tako forumilisala. Oni proizvode takvu atmosferu. Ako hoće normalnu Srbiju, kao što stalno govore, onda treba da daju mogućnost da u jednom društvu funkcionišu različiti glasovi”, rekao je Georgiev.

Takva retorika, smatra on, služi SNS-u da motiviše svoje birače, jer priča o EU njima ništa ne znači. “Vučić kaže: ‘Ja sam se promenio’. OK, pa onda promeni i jezik. Ne možeš da se promeniš i da koristiš iste fraze kao pre 20 godina”, kaže Georgiev.

Novinar BIRN-a ipak ističe da su se u srpskim medijima pojavili novi glasovi, novinari, ideje i istraživanja koji su, kako smatra, dobra osnova za naredne godine. “Možda iz tog dela novih ljudi i glasova možemo da očekujemo da bude bolje. Da li će Vlada, a i drugi pritiskati? Hoće. Na novinarima je da rade svoj posao”, poručuje Georgiev.

Mediji u Srbiji najveći problem, prema njegovom mišljenju, imaju na nivou urednika. “Mislim da ima dobrih novinara, ali da je urednički soj malo tanak, naročito u štampanim medijima. Urednici treba da odbrane novinare i omoguće im prostor za rad. Videli smo da su novinari bili izloženi pretnjama, a njihove kuće nisu sto odsto stale iza njih. Kada je bila napadnuta koleginica sa RTS-a, njena kuća nije stala iza nje. Problem je više interni, nego eksterni. Novinari su četvrta grana vlasti i tako treba da se ponašaju. Nismo tako nemoćni kako pojedini izveštaji prikazuju”, poručuje Georgiev.

Gost Novog dana kaže i da među novinarima u Srbiji nedostaje solidarnosti. Kada se u Srbiji, kao u Grčkoj, bude desilo da jednog dana ne izađe štampa ili se niko ne pojavi na konferenciji za štampu Vlade Srbije, onda možemo očekivati da će se desiti neka promena, ocenjuje Georgiev.

On kaže i da male plate ne mogu da budu opravdanje da novinari ne rade svoj posao. “Ili radiš ili ne radiš! Posao novinara je da pitaju”, podseća Georgiev.

Video prilog televizija N1 pogledajte ovde.

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend