24. dec 2015.

Niškim medijima bitniji koncert Vodovoda od protesta novinara

Slika novinarskog protesta obišla region; foto: Saša Đorđević

Slika novinarskog protesta obišla region; foto: Saša Đorđević

Dok se slika niških novinara koji protestuju tražeći smenu ministra Gašića ispred Narodnog pozorišta našla i u inostranim medijima, ovaj skup nisu zabeležile kamere nijedne od četiri lokalne televizije, koje Savet za borbu protiv korupcije ocenjuje kao bliske SNS-u

Novinari iz nekoliko gradova Srbije su se u ponedeljak okupili na trgovima,sloganom “Novinari ne kleče” insistirajući na obećanoj smeni Bratislava Gašića koji je prostačkim komentarom uvredio novinarku B92 Zlatiju Labović.

Na skupu u Nišu, među više od stotinu demonstranata nije bilo nijednog urednika ili novinara na radnom zadatku iz niških medija koji su na neki način bliski SNS-u. Gledaoci su tako ostali uskraćeni za priloge televizija “Belami”, NTV, “Kopernikus” i “Zone plus”, kao i za izveštaj o protestu u „Narodnim novinama“.

Jedine su na licu mesta bile kamere dopisnika TV N1 i TV „Vojvodine“, dok ovaj događaj nije snimao ni RTS.

Od ove četiri, samo je Niška televizija imala “filmsku vest” sa skupa, ali pokrivenu ne snimcima, nego fotografijama.

Imali smo prilog o tome. Radimo sa smanjenim kapacitetima, tako da je spikerka pročitala vest i to je bilo pokriveno fotografijama sa protesta. To je bilo sasvim opširno – kaže Nebojša Veličković sa NTV.

Vitko Radomirović: „Ne razumem u čemu je fora“

Vlasnik i urednik TV “Belami” kao i jedinog lokalnog štampanog medija “Narodnih novina” i suvlasnik Niške televizije, kaže da u vreme protesta nije bio u Srbiji, ali da nikada ništa nije branio novinarima koji, tvrdi, “mogu da sude po svojoj savesti”.

Ipak, Radomirović potvrđuje da priloga o ovom događaju na “Belamiju” nije bilo.

Šta ste Vi, istražni sudija? Kažem Vam da nisam bio u Srbiji. Pitam Vas kao novinara: protiv čega bi ja trebalo da budem tamo i šta da radim tamo? Protiv čega da protestujem? Premijer je decidirano rekao i to sam čuo šest puta: Gašić neće biti više ministar odbrane i sad verovatno traži neko rešenje, jer ne može preko noći. Ne razumem prosto u čemu je fora – pita se Radomirović.

Pratili koncert Vodovoda u Pozorištu

Reportažna kola TV “Belami” jesu, međutim, bila na platou ispred Pozorišta, ali novinari nisu pratili protest, već novogodišnji koncert “Naisusa” koji se u to vreme održavao u niškom teatru.

Koncert koji je organizovao niški Vodovod je bio prioritet i “Narodnim novinama”, na čijoj se duplerici u utorak našao izveštaj o njemu, dok o skupu novinara ispred zgrade Pozorišta nije bilo ni reči.

TV „Zona plus“ ćuti, ostali „nisu mogli da dođu“

Iako je urednica TV “Zone plus” Slađana Ostojić nedavno rekla da ova televizija, inače u vlasništvu porodice Gašić, “u svom dosadašnjem radu nikada nikog nije bojkotovala, te da će nastaviti da obavlja posao nepristrasno u cilju javnog interesa”, kamere ove TV stanice nisu primećene na skupu.

Ovog puta je javnost ostala uskraćena za komentar, jer Ostojićeva nije odgovarala na pozive i poruke novinara “Južnih vesti”.

Vanja Janačković sa “Kopernikus”-a, televizije koja je takođe u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije ocenjena kao bliska SNS-u, kaže da nisu došli „jer su imali druge stvari da rade“.

Nismo došli iz objektivnih, a ne subjektivnih razloga kao što Vaš urednik priča. Da smo imali više ekipa sigurno bismo propratili skup, ali smo imali jednu ekipu koja je pratila dva terena tako da fizički nismo mogli da postignemo – kaže ona.

I Nikola Panić sa “Bum” radija kaže da je on u to vreme bio na proslavi, a njegovi radnici su bili zauzeti oko realizacije drugih projekata i emisija, te nisu mogli da dođu.

Inače, on je, kako sam potvrđuje, poverenik mesnog odbora SNS-a i član službe za informisanje Gradskog odbora ove stranke.

Novinari protestom podsetili Vučića da održi obećanje dato pre dve nedelje

Novinari protestom podsetili Vučića da održi obećanje dato pre dve nedelje

Podsetimo, nakon što je 6. decembra novinarka B92 Zlatija Labović čučnula ispred ministra odbrane Bratislava Gašića kako ne bi smetala kamerama dok snimaju njegovu izjavu, Gašić je prokomentarisao kako „voli novinarke koje lako kleknu“.

Dan kasnije, 7. decembra, premijer Vučić se izvinio „novinarki Zlatiji Labović i svim ženama u Srbiji“ i rekao da „Bratislav Gašić ne može da ostane ministar“.

Međutim, Gašić još uvek nije smenjen ni dve nedelje od Vučićevog obećanja, zbog čega su novinari, sa sloganom „Novinari ne kleče/ Predsedniče Vlade, održite obećanje“ protestovali na trgovima u Nišu, Leskovcu, Vranju, Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Boru, Žitištu, Kikindi i Mladenovcu.

Autor: M. V.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend