24. dec 2015.

Talijanska novinarka o zapaljenom autu: „Možda jednostavno nisam imala sreće ili je možda netko ljutit zbog posla kojim se bavim.“

U noći sa 7. na 8. prosinca o.g. u Rimu zapaljen je automobil talijanske novinarke Dine Lauricelle. Luaricella je slobodna novinarka koja se već duže vrijeme bavi istraživanjem lažnih tragova vezanih za prvu istragu o bombaškom napadu u ulici  Via D’Amelio u kojem je ubijen antimafijaški istražni sudac Paolo Borsellino. Radila je za Radio Capital, Rai 3, Rai 2 i kanal La7. Komentirala je za Fairpress ovaj incident

Netko mi je zapalio auto u noći između 7. i 8. prosinca. Parkirala sam ga ispred kuće, bio je tamo tri dana jer sam bila izvan Rima. Vratila sam se 7. prosinca i sve je bilo u redu, ali tokom noći je zapaljen. Auto koji je bio parkiran u blizini također se zapalio, ali policija vjeruje kako je požar započeo od mog auta. Inače nikada ne ostavljam auto vani, imam parkirno mjesto unutar zgrade u kojoj živim. Možda jednostavno nisam imala sreće ili je možda netko ljutit zbog posla kojim se bavim. To je opcija koju istražitelji ozbiljno razmatraju.

Neki mediji nagađaju kako je možda incident vezan za posao kojim se Lauricella bavi, odnosno za knjigu koju je napisala kao koautorica o ubojstvu već spomenutog suca Paola Borsellina te krivi smjer u kojem je išlo suđenje, pod nazivom „Sa pogrešne strane“ („Dalla parte sbagliata“).

Pišem o mafiji. Napravila sam puno medijskih izvještaja o mafiji te sam prošle godine napisala i knjigu s Rosalbom di Gregorio, odvjetnicom Bernarda Provenzana. Naslov knjige je „Sa pogrešne strane“ (ubojstvo suca Paola Borsellina te krivi smjer u kojem je išlo suđenje). Paolo Borsellino je bio istražni sudac ubijen u napadu u ulici Via d’Amelio u Palermu 19. srpnja 1992., dva mjeseca nakon napada na suca Falconea. Danas, dvadeset godina nakon ovih činjenica, otkriveno je da je suđenje o ubojstvu suca krivo vođeno. Zajedno s odvjetnicom Di Gregoriom istražili smo ove činjenice te sam upoznala i intervjuirala Vincenza Scarantina, misterioznog čovjeka za kojeg se smatralo da je bio pijun pri navođenju na krivi put. Danas, 20 godina kasnije, u Italiji se započinje isti proces ispočetka. Sud pokrajine Caltanissette ponovno pokreće taj proces te istražuje istražitelje iz tog razdoblja, uključujući i neke policajce.

Lauricella nastavlja:Dakle, što mislim o zapaljenom autu? Vjerujem u pravdu i dajem joj vremena. Smirena sam i mislim da se samo radi o vandalizmu. Ako se pak radi o pokušaju zastrašivanja, to je dobra prilika da još jednom predstavim svoju knjigu.

Ovaj slučaj istražuje Direkcija za borbu protiv mafije (DDA) te kako Lauricella kaže vezano za to tko je odgovoran za incident, prerano je išta o tome reći u ovom trenutku.

Također se osvrnula na situaciju u Italiji vezano za novinare koji istražuju mafiju.

Postoje različite vrste mafija. Imamo Camorrau u Napulju, Ndranghetu u Kalabriji, Sacru Coronu Unitu u Apuliji, i naravno Cosa Nostru u Siciliji. Međutim, danas važne mafijaške obitelji žive po cijeloj Italiji, u Milanu, Torinu… Stoga, ako ste novinar koji piše za lokalne novine, na primjer u Rosarnu, to je mala općina u Kalabriji, lako se dogodi da napišete članak o šefu koji vlada na tom području te ga možete sresti svaki dan u kafiću ili u dućanu.

Rekla je da se novinarima koji istražuju mafiju prijeti i da ih se zastrašuje.

Da, događa se. Neki od njih imaju tjelohranitelje, ali najgora situacija je za mlade novinare koji rade za male lokalne novine te žive u neposrednoj blizini sa šefom svog područja. Mislim da su jako hrabri!

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend