23. avg 2016.

Glavnog urednika „Dana” ubio Italijan

Duška Jovanovića je 2004. ubio Đuzepe Đordano, koji se već nalazi u italijanskom zatvoru zbog ubistva tamošnjeg mafijaša. Ovu vest je u parlamentu članovima Odbora za nadzor nad istragama ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih kuća saopštio poslanik Demokratskog fronta (DF) Koča Pavlović. On je rekao da je nezavisna detektivska istraga pokazala ko je ubio Duška Jovanovića 2004. godine i ko je naručio i unajmio ubice

Italijan Đuzepe Đordano ubio je 2004. godine glavnog i odgovornog urednika dnevnih novina „Dan” ispred redakcijskih prostorija u centru Podgorice, negde iza ponoći. Ovu vest je u parlamentu članovima Odbora za nadzor nad istragama ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih kuća saopštio poslanik Demokratskog fronta (DF) Koča Pavlović. On je rekao da je nezavisna detektivska istraga pokazala ko je ubio Duška Jovanovića 2004. godine i ko je naručio i unajmio ubice.

Novoformirani odbor za nadzor nad istragama ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih kuća izabrao je za kopredsednike poslanike vladajuće Demokratske partije socijalista Milorada Vuletića i poslanika DF-a Koču Pavlovića.

Pavlović je nakon sednice odbora novinarima rekao da je vrhovni državni tužilac (VDT) „pre tri meseca dobio nalaz nezavisne detektivske istrage”.

„Taj papir sam video svojim očima. Tu istragu je tražila porodica Jovanović. Taj nalaz poimenično identifikuje trojicu ubica iz italijanske organizacije ’Sakra korona unita’. Okidač je povukao Đordano Đuzepe”, rekao je Pavlović.

Podsećanja radi, Đordano je, prema pisanju italijanskih medija, uhapšen 2013. godine u Manduriji blizu Taranta zbog ubistva šefa jedne od italijanskih mafija Santina Vantađata. Đordano ga je ubio 1988. godine ispred kuće u Baru. Za to ubistvo Đordano je osuđen na 30 godina.

„On i ostala dvojica se već nalaze u italijanskim zatvorima zbog ubistava u Italiji, ali i zbog jednog ubistva u Crnoj Gori, u Baru. VDT odmah može da uporedi njihov DNK sa puškom kojom je ubijen Duško Jovanović”, poručio je istražnim i sudskim organima Crne Gore Pavlović.

Pavlović je novinarima rekao da će hitno tražiti skupštinsko kontrolno saslušanje vrhovnog i specijalnog državnog tužioca Ivice Stankovića i Milivoja Katnića povodom ubistva Duška Jovanovića 2004. godine.

„Imam informaciju da je VDT pre tri meseca dobio nalaz nezavisne istrage koji daje značajne podatke koji su lako proverljivi. Predlažem da pozovemo tužioce da dođu što pre i da saznamo šta su uradili povodom tog nalaza”, stav je Pavlovića.

Predsednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović ocenio je da sloboda novinara nije politička već i ljudska obaveza.

„Zastrašivanje novinara, napadi na medijske kuće i ubistvo Duška Jovanovića 2004. godine kamen su o vratu demokratskim procesima u Crnoj Gori. U to verujem i lično i politički. Moramo smognuti snage da loše stvari koje su se dešavale u prošlosti menjamo u sadašnjosti i budućnosti. Želim da verujem da je formiranje odbora korak u tom pravcu”, izjavio je Pajović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend