23. avg 2016.

NUNS osuđuje premijerov pritisak na javni servis

vucic_kzn_yt_screenshotNezavisno udruženje novinara Srbije ocenjuje kao krajnje neprimeren način na koji je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić govorio o novinarima Radio-televizije Srbije na jučerašnjoj pres konferenciji

Ničim potkrepljene tvrdnje da novinari javnog servisa šire mržnju a da su pojedini urednici RTS „političke persone par ekselans“, predstavljaju direktan pritisak na uređivačku politiku ovog medija što je zabranjeno domaćim zakonima i međunarodnim konvencijama o slobodi medija.

Pored toga, izjavom “ne idem na RTS već četiri, pet meseci” premijer Vučić je demonstrirao neodgovornost i kada je reč o njegovoj obavezi prema javnosti. Predsednik vlade jedne uređene, demokratski nastrojene države dužan je da se javnosti obraća putem medija bez ikakve diskriminacije. Posebno je neprihvatljivo to da najviši državni funkcioner u izvršnoj vlasti javno diskriminiše nacionalni javni servis. Briga o neprofesionalizmu medija i eventualnim sankcijama u nadležnosti je regulatornih i samoregulatornih tela a ne izvršne vlasti.

NUNS ponovo poziva premijera i da u javnoj komunikaciji pokaže viši stepen odgovornosti za kulturu govora. Nedoličnim izrazima na jučerašnjoj pres konferenciji Aleksandar Vučić, zapravo, doprinosi tabloidizaciji javne scene koja promoviše uvredljiv način javnog ophođenja, neprimeren i opasan za slobodno, demokratsko društvo.


Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 23.08.2016.

1 komentar za: “NUNS osuđuje premijerov pritisak na javni servis

  1. mirka

    Pa kako da ide tamo gde treba da kaže nešto što priliči funkciji koju obavlja,kad on to ne zna.Zato ga i ima samo tamo gde je prvi među jednakima,koji ne znaju nizakakvu sramotu.

    23. авг 2016. at 17:45

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend