05. sep 2015.

Građani potpisuju peticiju, a rijalitiji obaraju rejtinge

happzParovi, Maldivi, Farma… većina građana Srbije bi znala detaljno da vam ispriča ko su učesnici ovih rijalitija i u kakvim su odnosima. Međutim, zbog njihovog nedoličnog ponašanja, verbalnih, ali i fizičkih sukoba koji se emituju uživo – skoro 100.000 građana potpisalo je peticiju da se ova vrsta programa ukine sa televizija s nacionalnom frekvencijom

Protiv „Farme“, „Parova“, „Maldiva“ i „Velikog brata“ odnosno, protiv bluda, nemorala, šunda, kiča, zaglupljivanja naroda i propagiranja pogrešnih vrednosti. Peticijom ovakvog naziva, traži se ukidanje programa koji su, tvrde autori, štetni po decu.

„Ta ista naša deca počinju da se pretvaraju u te utvare, devojčie se već sa svojih 12 godina oblače poput starleta, i uzimaju za ideale i idole te osobe koje vide tamo“.

Na istoj smo strani, odgovara potpisnicima peticije glavni urednik Hepi televizije, na kojoj se emituje jedan od spornih rijalitija. No, na toj strani je, tvrdi, manjina. Milioni, kaže Milomir Marić, misle drugačije. Oni zahvaljujući kojima je televizija Hepi postala najgledanija u državi.

„Ja nisam mogao da verujem da se može biti primitivniji nego što je jedna televizija, koja je u Srbiji najprimitivnija već 20 godina. I drago mi je, ako sam na bilo koji način, doprineo rušenju tog monopola na prostotu i glupost“, kaže glavni urednik Hepi televizije Milomir Marić.

Srbijo, poručuje Marić, ovako izgledaš u ogledalu.

„Svi jure da razbiju to ogledalo, jer im se ne sviđa kako u njemu izgledaju“.

grafikaNo, nema tih potpisa koji će razbiti ogledalo zvano „rijaliti“, a ništa mu ne mogu ni regulatorna tela. Osim da emiterima zabrane da opskurne scene, pornografiju i govor mržnje, emituju posle 21 sat što, kažu, i čine.

„Znači, nadležni smo da zaštitimo decu i maloletnike, a izvinite, svi ostali, posle 22, odnosno 23 sata, imate daljinski, ako vam se ne sviđa – promenite kanal“, navodiGordana Suša, REM.

Upravo suprotno misli radijski voditelj Dragan Ilić. Tvrdi, kod nas su rijaliti programi eklatantan primer da medijska regulativa ne postoji.

„Ja sam siguran da, ukoliko bi regulatorna tela u ovoj zemlji poštovala neku vrstu evropske prakse ili procedure i naredila striktno emitovanje rijaliti programa posle 21 ili 22 sata – da veliki broj tih programa više ne bi bio isplativ i ne bi se ni emitovao, jer poenta rijaliti programa jeste da za male pare dobijete sate i sate programa u kojem imate blokove reklama i druge načine zarađivanja novca. Dakle, rijaliti program je mašina za pravljenje novca u sirotinjskoj televiziji“, smatra Dragan Ilić.

Ne očekuje da bi peticija mogla išta da promeni ali 100.000 potpisa više je od coktanja i zgražavanja i nije loše za početak.

 Foto: N1 

1 komentar za: “Građani potpisuju peticiju, a rijalitiji obaraju rejtinge

  1. Moma Stević

    Mariću narodna sramoto!Zbog tebe i tvojih pajtosa su mnogi blokirali kanale koji emituju realitju.Nemaju drugo rešenje da sačuvaju svoje od vašeg nasilja.Dolari buše gde burgija neće, paste tako i vi gospodo emiteri reality, najverovatnije ovom alatkom probušili REM.Marić je glavni majstor,a kroz njegov rialiti vidimo koliko bi vredeo kao roditelj.Sa Nacionalne frekvencije usmeravati mlade ka nasilju,bludu,svađi,to je za svaku osudu.Da ste toloko gledani nije tačno, jer da ste gledani nebiste prikazivali glasove u procentima.Taj novac dobivate iz drugih izvora a ne od glasova.Da za Srbiju ima nade govori i to što se sve više traže upustva za blokiranje realiti kanala,pa tako sve više vaše TV kuće ne postoje na Nacionalnim frekvencijama,a gledaju se lokalne televizije,RTS1,2 i 3.Narod ima konja za trku sa vama,a vi emitujte realitije na nekim drugim kanalima pa ostvarujte profit,e onda će mo vaše Nacionalne kanale da odblokiramo!Za sada vašim realitijima,je saldo negativan za mladost Srbije,i sve više i više ne postojite-blokada kanala TV pink, TV happy, TV prva i TV B92 je u naglom perastu!

    09. сеп 2015. at 15:26

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend