05. sep 2015.

Šabić: Vlast ograničava pravo na pristup informacijama

šabić N1Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je danas Vladu na zabrinjavajuću tendenciju da se kroz izmene propisa iz resora pojedinih ministarstava snižavaju prava na pristup informacijama ispod nivoa propisanog zakonom

U saopštenju se navodi da je poverenik uputio pismo Vladi, kao i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo.

U pismu se navodi da je sve češće predlaganje zakonskih odredaba kojima se nedopušteno uređuju pitanja o pristupu informacijama koja su već uređena Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i ustanovljavaju dodatna ograničenja prava mimo onih koja su propisana tim zakonom.

Dodaje se da je se prava iz tog zakona mogu izuzetno podvrći ograničenjima samo tim aktom, a ne nekim drugim zakonom ili propisom. „Broj primera nije mali, samo u poslednjih mesec dana pojavila su se čak četiri takva nacrta zakona, a posebno je kontraverzna situacija u vezi sa Nacrtom zakona o ulaganjima“, navodi se u pismu.

Poverenik je dodao je taj nacrt, i pored „sprovedene javne rasprave“, postalo nemoguće pronaći na sajtu Ministarstva privrede ili bio kom zvaničnom sajtu i za koga niko s pouzdanjem ne može reći šta je njegova prava sadržina, i pored javno iznetih sumnji da ima pretenzije da drastično ograniči prava javnosti u vezi sa informacijama o ulaganjima.

U pismu poverenik ukazao da je nužno što pre zaustaviti, odnosno sprečiti dalju tendenciju pogoršavanja uslova za ostvarivanje prava javnosti, odnosno prava građana na slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

„Pogotovo ako se to čini na način koji za posledicu ima narušavanje jedinstva pravog poretka, izazivanje sukoba zakona i ugrožavanje prava javnosti i građana“, naveo je poverenik i podsetio da svi strateški dokumenti Vlade i Skupštine u vezi sa reformom državne uprave, procesom evropskih integracija i borbom protiv korupcije predviđaju i zahtevaju viši nivo transparentnosti rada organa i otklanjanja prepreka u primeni postojećeg Zakona.

Kako se dodaje, ukoliko ministri ili Vlada ipak nalaze da postoje opravdani razlozi za otežavanje uslova za ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama ili za ograničavanje nadležnosti poverenika za informacije, onda za to treba da koriste jedino dozvoljene procedure – izmene Zakona o slobodom pristupu informacijama od javnog značaja.

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend