05. sep 2015.

NDNV i Voice: Sramni navodi DSHV-a i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata

timthumbUmesto da osude neonacističku prošlost predsednika omladine HNV-a, Petar Kuntić i Tomislav Žigmanov napali medije da žele da prikažu Hrvate u negativnom svetlu

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) odbacili su danas tvrdnje predstavnika Hrvata u Vojvodini da su medijski prilozi o predsedniku omladine Hrvatskog nacionalnog veća Mariju Vrselji, u kojima se navodi da je u prošlosti bio pristalica neonacizma, na bilo koji način povezani sa dnevnom politikom.

“Sa posebnom indignacijom odbacujemo tvrdnje da nam je namera bila da na taj način Hrvate u Srbiji prikažemo u negativnom svetlu”, naveli su NDNV i VOICE u saopštenju za javnost.

Dodali su da su veoma začuđeni tvrdnjom predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petra Kuntića da je priča o Vrselji “strogo ciljana” zbog predstojećih izbora u toj stranci, kao i tvrdnjom direktora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislava Žigmanova da je cilj priloga bio da se Hrvati prikažu u negativnom svetlu.

“Umesto da se oštro ograde od delovanja Marija Vrselje, oni pokušavaju vredan istraživački rad novinara Darka Špera da realitivizuju i smeste u dnevno-političke i nacionalističke okvire”, ocenili su NDNV i VOICE.

Dodali su da takve tvrdnje nisu uvredljive samo za NDNV i VOICE, već pre svega za same Hrvate u Vojvodini, koji su devedesetih godina prošloga veka i sami bili “velike žrtve politike etničkog čišćenja Miloševićevog režima, koju su sprovodile osobe bliske nacističkim i fašističkim uverenjima”.

“Ni tekst niti emisija na RTV-u nemaju nikakvu političku tendenciju osim da, uz najviže profesionalne standarde, prikažu još jedan važan segment delovanja pristalica neonacizma u Vojvodini. Ovo nije ni prvi a ponajmanje poslednji put da se profesionalno bavimo delovanjem neonacističkih i ekstremističkih organizacija u Vojvodini, zbog čega su čelnici NDNV-a u nekoliko navrata dobijali ozbiljne pretnje i uvrede”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je NDNV i VOICE posebno pogodila “više nego neprimerena tvrdnja” da je cilj bio da se jedna nacionalna zajednica prikaže u negativnom svetlu, jer je to u potpunoj suprotnosti sa ciljevima i višedecenijskim delovanjem NDNV-a.

“Ali, to neka služi na čast onima koji su takve stvari izgovorili”, piše u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend