11. jun 2016.

Gradonačelnik Kragujevca Nikolić: Da, kršim zakon, ali para za medije nema

20160610_141325

Gradonačelnik Kragujevca i gradski čelnici na jučerašnjoj konferenciji za novinare Foto: Cenzolovka

Posle protesta kragujevačkih novinara zbog toga što gradska vlast dve godine odbija da sprovede zakonom propisan konkurs za projektno sufinansiranje medija, gradonačelnik Radomir Nikolić nije hteo ni da obeća da će taj konkurs raspisati ove godine i nonšalantno je istakao kako svesno krši zakon pošto smatra da postoje važnije stvari od medija. Možda su važniji „piće, hrana i duvan“ za gradske funkcionere, na koje će ove godine Kragujevac potrošiti 1,5 miliona dinara?

Gradonačelnik Kragujevca i visoki funkcioner Srpske napredne Stranke Radomir Nikolić otvoreno je pred novinarima na konferenciji za medije posle konstituisanja nove Skupštine grada rekao da je svestan da krši zakon time što već drugu godinu odbija da raspiše konkurs za projektno sufinansiranje medija i najavio da će to uraditi i ove godine ukoliko ne bude dovoljno novca u gradskoj kasi.

On je podsetio na lošu situaciju sa budžetom Kragujevca, za šta je optužio prethodnu vlast, objasnivši da je nova vlast uspostavila nove prioritete. Činjenicu da medijima nije raspodelio novac koji im je u budžetu bio namenjen pravdao je lošim stanjem gradskih finansija i ogromnim dugovanjima prema javnim preduzećima.

– Kultura je poslednjih deset godina bila potpuno zapostavljena, dok su mediji u nekom periodu dobijali i previše novca. To je naša procena i sa njom smo izašli pred građane na izbore, a rezultati pokazuju da se građani slažu s nama. Naravno da nam se informisanje nalazi visoko na listi prioriteta, ali nama ove godine 1.300 dece ostaje ispod crte za upis u vrtić. Da li vi mislite da je tih 50 miliona važnije uložiti u medije nego u izgradnju vrtića? Hajde da pitamo građane šta oni misle o tome – odgovorio je gradonačelnik, sin predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Nije, pritom, objasnio kako je moguće da su pojedini mediji bliski vlasti, kao što je Kragujevačka televizija, važniji i „od vrtića“, pa iz budžeta dobijaju novac van konkursa.

Istovremeno, Nikolić nije znao da kaže na šta je grad tačno potrošio novac koji je bio namenjen za konkursno sufinansiranje medija. Vrtići su bili samo zgodan primer.

Nije objasnio ni zašto se za vrtiće ne izdvoji novac koji se troši na plate, dnevnice, automobile ili reprezentaciju za gradske funkcionere, nego se mora uzeti novinarima.

Nije komentarisao ni činjenicu da je ove godine gradska uprava izdvojila 1,5 miliona dinara na „hranu, piće, duvan i srodne proizvode“.

„NEMOJTE DA LAŽETE“

Na sastanku sa urednicima kragujevačkih medija i predstavnicima novinarskih udruženja, Radomir Nikolić je istakao da je svima poznato u kakvom su stanju gradske finansije i da je siguran da ima većih prioriteta od medija. Rekao je kako su novinari ušli u neku vrstu rata, a nemaju protivnika, pa im je preporučio da se pozabave svojim programom i da će tako novac pronaći i na tržištu.

Rekao je i da mediji u gradu nisu ni izveštavali o smeni gradske vlasti, na šta mu je urednik Kragujevačkih novina Miroslav Jovanović odgovorio: „Nemojte da lažete“.

Konferencija za štampu je usledila neposredno posle protesta gotovo stotinu kragujevačkih novinara, na kojem je istaknuta teška situacija najvećeg dela zaposlenih u medijima u ovom gradu, koji mesecima ne primaju platu. Pitanje je da li će mediji u kojima rade uopšte dočekati kraj godine.

Oni su od gradske vlasti zahtevali da do 15. juna raspiše konkurs za projektno sufinansiranje, ali pošto su svega nekoliko sati nakon protesta dobili odgovor da za njih nema novca, ulična okupljanja će se verovatno nastaviti.

Protest kragujevačkih novinara podržali su i predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog društva novinara Vojvodine. I odbornici opozicionih partija Zajedno za Šumadiju i Demokratske stranke pridružili su se protestu pošto su napustili konstitutivnu sednicu kragujevačke skupštine.

Kragujevački novinari kažu da od gradske vlasti zahtevaju samo da radi po zakonu. Istakli su da ne traže svoje plate, već raspisivanje konkursa na kojem će svim medijima biti obezbeđeno da pod ravnopravnim uslovima konkurišu za novac koji je namenjen informisanju građana. Upozorili su i na to da novca u Kragujevcu nema samo za „neposlušne“ medije.

Violeta 1

Protest kragujevačkih novinara Foto: Milorad Jevtović

– Finansiranje na najbolji način pokazuje odnos gradske vlasti prema kragujevačkim medijima, jer je novinarima u ovom gradu onemogućeno da svoj posao rade na valjan način. Oni nisu u mogućnosti da pravovremeno i objektivno informišu građane jer najodgovorniji za sve odluke koje se donose u gradu, gradonačelnik Radomir Nikolić, na sve načine izbegava medije – istakla je Bojana Vlajović Savić, novinarka Kanala 9.

Nakon protesta je usledio gotovo dvočasovni sastanak sa gradonačelnikom, sa kojeg su urednici kragujevačkih medija i predstavnici medijskih udruženja izašli razočarani.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović istakao je da raspisivanje konkursa nije stvar bilo čije volje, već je to zakonska obaveza.

– Ne samo da je gradonačelnik Nikolić odbio da nam kaže kada će da raspiše konkurs nego je demonstrirao potpuno neznanje kada govorimo o novim medijskim zakonima i, uopšte, o ulozi medija u društvu. Mi smo mu objasnili da imamo informacije da se neki mediji finansiraju na neki drugi način i da nam nije jasno kako za neke ima, a za druge nema novca, i da je to diskriminacija, ali nisam siguran da je to razumeo. Možda i jeste, ali smatra da je to nebitno. Ovakvim ignorantskim ponašanjem gradske vlasti najviše su oštećeni građani Kragujevca, jer bez javnog informisanja nema ni demokratskog procesa – zaključuje Sejdinović.

PITANJE „DA LI VI PRIMATE PLATU?“ GRADONAČELNIK PROGLASIO NEOZBILJNIM

Iako je na konferenciji istakao da su novinarima u Kragujevcu uvek otvorena vrata njegove kancelarije i da će odgovoriti na sva pitanja, gradonačelnik Radomir Nikolić nije odgovorio na deo pitanja novinarke Kraljevačke televizije Ka Marijane Kos Radulac.

Ona je bezuspešno pokušavala da dobije odgovor kada će u Kragujevcu biti raspisan konkurs za medije, a zatim i šta je sa novcem koji je opredeljen prošle godine, a nije raspoređen jer je konkurs bio poništen. Na njeno insistiranje da objasni zbog čega medijima van teritorije Kragujevca nije bilo dozvoljeno da se prijave na konkurs, objasnio je da je to slobodna odluka i stav gradske uprave.

Novinarka je istakla da je izgleda sloboda gradonačelnika da uvek pronađe način da ne podeli novac koji po zakonu mora da podeli, a Nikolić je to kratko prokomentarisao: „Onda vi promenite vlast“.

Na insistiranje da joj ipak odgovori kada će biti raspisan konkurs, gradonačelnik je istakao da ga to pita peti put i da je već rekao da će to biti kada bude bilo para. Marijana Kos Radulac ga je pitala da li on prima platu i kako to da para nema samo za medije, na šta se gradonačelnik okrenuo ka ostalim novinarima i rekao da će odgovarati samo na ozbiljna pitanja.

Kraljevačkoj koleginici više nije bilo dozvoljeno da postavlja pitanja, uz obrazloženje da ih imaju i ostale kolege. Posle završetka konferencije, Katarina Đoković, predstavnica za štampu gradonačelnika, prišla je kraljevačkoj novinarki i zapisala njeno ime i redakciju za koju radi. Na pitanje zbog čega je zapisala samo njeno ime, odgovorila je da jedino nju ne poznaje.

Na konferenciji je bilo još novinara koje Đokovićeva ne poznaje, ali se za njih nije interesovala.

3 komentara za: “Gradonačelnik Kragujevca Nikolić: Da, kršim zakon, ali para za medije nema

  1. MILICA

    Pa da gospodine gradonacelnice, bitniji su vrtici, a ne zapitate se da li deca novinara imaju za ‘leba, a ne za nesto vise. Naravno da se ne zapitate jer nikada niste bili u takvoj situaciji, vasa deca imaju za raskalasne zivote, tako da nikada necete moci da shvatite tu vrstu problema, jer ste na vlast dosli kao „Tatin sin“, ni za tu „fotelju“ se posteno niste borili, tako da razumem, sve ste olako u zivotu sticali, pa za muku ne znate…

    11. јун 2016. at 15:16
  2. Sin uči od oca, neuči od neznam kog. iver ne pada daleko od svoje klade. Mlad, ambiciozan, školova a ništa nije naučio sa ulice i iz svog mladalačkog sjebanog života. Nije čuo niti ga interesuje „KARMA“, ali i tu fazu će proći kad „KARMA“ ispostavi račun. Sve u svoje vreme. Kako za njega, tako i zanjegovu mamu i njegovog tatu. Sve u svoje vreme.

    11. јун 2016. at 21:21
  3. Novinari, ne zaboravite ko je stvorio i doveo „naprednjake“ na vlast. Demokratska stranka za koju sam glasala, najvise je odgovorna za „naduvanje“ Vucica. Ko ne veruje neka pogleda karikature Koraxa. Sto se tice protesta novinara u Kragujevcu, drage kolege, pitajte Veroljuba Stevanovica gde ste izgubili osnovne principe novinarske profesije. Setite se kada ste proglasavali pobednika izbora pre izbora, kritikovali izbornu volju gradjana i cekali da vam vlast dodeli deo plena! iskreno OST!

    13. јун 2016. at 18:44

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend