04. nov 2015.

Han: Sloboda medija od ključne važnosti

HAN-ESloboda medija i izražavanja je od primarne važnosti za proces proširenja Evropske unije, poručio je komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han, otvarajući konferenciju o slobodi medija u Briselu

Johanes Han je, otvarajući konferenciju „Spik ap!“ („Progovori!“) o slobodi govora na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, rekao da je medijska sloboda u samom srcu politike proširenja.

Istakao je da sloboda govora nije predmet pregovora i da je duboko zabrinut zbog uznemiravajućih vesti koje dolaze iz regiona i Turske.

„Ne može se govoriti o vladavini prava i istovremeno zatvarati novinare samo zbog kritikovanja vlasti“, rekao je komesar u jasnoj aluziji na Tursku, koja drži svetski rekord u broju novinara osuđenih na zatvorske kazne.

Ukazao je na to da se novinari danas suočavaju sa brojnim izazovima i da je centrima moći i medijskim magnatima u interesu da ima što manje nezavisnog i istraživačkog novinarstva.

„Otkazuju se popularni politički televizijski programi, ometa se istraživačko novinarstvo, a ne verujem da je to znak da su političari postali pošteni i da je sve u redu“, rekao je komesar.

Han je primetio da EU ima izvesnu moć da utiče na vlasti da ne ugrožavaju slobodu stampe samo tokom pretpristupnih pregovora, a da posle učlanjenja nema više uticaja na to.

„Zbog toga je neophodno da se sloboda štampe obezbedi tokom pregovaračkog procesa, jer je posle kasno“, rekao je Han.

Poslanica i potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček je kritikovala Hana što ovu konferenciju nije zakazao pre izbora u Turskoj i rekla da je zatvaranje medijskih kuća i krivični progon novinara u Turskoj sasvim neprihvatljivo.

SE traži da se novinari na Balkanu zaštite

Savet Evrope pomno prati stanje slobode medija i izražavanja na Zapadnom Balkanu, „a kad je reč o Srbiji i Crnoj Gori i dalje je od primarne nužnosti da se novinari zaštite od nasilja, a SE dobija izveštaje o napadima i pretnjama novinarima u celom regionu“, izjavio komesar za ljudska prava SE Niels Muižnieks, na konferenciji „Spik ap!“ .

On je posebno upozorio na pogubne posledice pritisaka, pretnji i napada na novinare i predočio da je stav SE da istrage vlasti moraju da dovedu do kažnjavanja vinovnika i nalogodavaca napada i pretnji novinarima.

Potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček je istakla da je sloboda izražavanja temeljno ljudsko pravo i predočila da se uvreženje kritičkog mišljenja kod građana, pored dosledne primene zakona u praksi, ostvaruje i kroz sistem obrazovanja koji to izgrađuje.

Muižnieks je naveo da se velika pažnja posvećuje demonstracijama i pravu na proteste u zemljama Saveta Evrope i dodao da, „kad je reč o situaciji u Crnoj Gori nužno je da novinari i profesionalci u medijima mogu da izveštavaju bezbedno i slobodno, a dužnost je policije da ih zaštiti“.

Komesar za ljudska prava SE je rekao da „pozdravlja u Srbiji sprovedene inicijative oko finansiranja medija“ i napomenuo da će pratiti kako se to primenjuje.

On je zatražio da „političari prestanu da iznose huškačke komentare na račun novinara i druge vidove pritiska u Srbiji i Crnoj Gori“, posebno ukazavši na neophodnost da optužbe za klevetu više ne budu krivično delo.

Muižnieks je podvukao veliki značaj etičkog novinarstva, a naglasio je da je veoma bitno da se izbegne uplitanje države, ali i da mediji u regionu treba sami sebe kritički da posmatraju, da se osvrću i na sopstveno izveštavanje o ranjivim grupama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend