04. nov 2015.

Tanjug se gasi, zaposlenima samo otpremnine

tanjug zgradaVlada je donela uredbu o gašenju agencije Tanjug, saznaje „Blic“. Svi zaposleni će dobiti sve plate, a imovina Tanjuga prelazi u Direkciju za imovinu, kazao je „Blicu“ izvor iz Vlade

Direktorka novinske agencije Tanjug Branka Đukić saopštila je juče članovima kolegijuma i predstavnicima sindikata te kuće da je Tanjug sa 31. oktobrom zvanično prestao da postoji i da se briše iz registra Agencije za privredne registre, a da će zaposleni dobiti otpremnine.

Prema nezvaničnim informacijama, agencija će raditi još samo do kraja ovog meseca.

– Zvanično nismo obavešteni, ali nezvanično smo dobili informaciju da je agencija Tanjug zvanično prestala da postoji i da će zaposlenima biti isplaćena oktobarska plata, kao i da će svi zaposleni dobiti otpremnine po zakonu. Visina otpremnine još nije definisana, jer ima različitih rešenja i sve to mora da se uskladi, kaže za Danas Marko Dragišić, predsednik sindikata Tanjuga, i dodaje da će oko 180 zaposlenih biti upućeno na biro rada.

Na pitanje da li su tačne informacije da se gasi Tanjug da bi sa radom otpočela nova agencija pri Vladi sa mnogo manje zaposlenih, Dragišić odgovara da nema takvu informaciju, ali da ima saznanje da bi Vlada Srbije na sednici trebalo da raspravlja o Tanjugu.

– Zaključci sa tog sastanka ne moraju obavezno da budu deo saopštenja, ali će se sigurno naći na stranicama Službenog glasnika, ističe predsednik sindikata Tanjuga.

U Ministarstvu kulture i informisanja juče niko nije odgovarao na pitanja Danasa ko je doneo odluku o gašenju Tanjuga i zašto zaposlenima nisu ponuđene besplatne akcije kao što je predviđeno zakonom za sve državne medije za koje ne bude bilo zainteresovanih kupaca u procesu privatizacije.

ISTEKAO ROK

Rok za privatizaciju 73 medija istekao je 1. novembra, a nove vlasnike dobilo je njih 36. Ostali mediji, za koje nije bilo zainteresovanih, trebalo bi da u narednih mesec dana ponude besplatne akcije zaposlenima. Ukoliko oni te akcije odbiju, kako nalaže zakon, taj medij se gasi.

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je juče da je zaprepašćeno što nije omogućeno da zaposleni u agenciji Tanjug, kao i ostali zaposleni u medijima, ostvare pravo na prenos kapitala bez naknade. Po tumačenju koje je UNS nezvanično dobio iz Vlade, prestankom važenja Zakona o novinskoj agenciji Tanjug, u ponoć 31. oktobra 2015. godine, formalno-pravno prestala je da postoji nacionalna novinska agencija, pa i sva prava na prenos kapitala bez naknade na koji bi zaposleni do tada imali pravo.

– Po Zakonu o javnom informisanju i medijima, da je postupak prenosa kapitala pokrenut odmah po okončanju drugog kruga privatizacije – 7. oktobra, a pre prestanka važenja Zakona o Tanjugu, zaposleni u ovoj agenciji mogli bi da ostvare prava koja im pripadaju po Zakonu o javnom informisanju i medijima – navodi UNS i podseća da je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković 10. oktobra izjavio da je „besplatna podela akcija nešto što Zakon prepoznaje kao sledeću fazu kada je u pitanju Novinska agencija Tanjug“.

 Foto: Milica Krivokapić 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend